Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har en plan för hur SAIK ska spela"

Premiärdags för SAIK i elitserien, och Sporten passade på att ta pulsen på tränaren Peter Isaksson.

Vem blir det stora utropstecknet i SAIK i vinter, och vilken spelare skulle han helst värva från övriga elitserielag?

Annons

Hälften av elitserietränarna har Villa som guldfavorit, det passar väl er perfekt?

– Jag tror att det var en hel del taktikröster, från tränare som ville sätta extra tryck på Villa. De ska vara favoriter, med tanke på att de fått behålla laget och förstärkt med bra spelare. Samtidigt är vi inte mil efter, och inte Edsbyn eller Hammarby heller. Det är dom som är bäst på slutet som blir svenska mästare, och det är självklart vårt mål att vara det. SAIK-damerna är större favoriter på damsidan än vad Villa är på herrsidan.

Ni hade ett liknade favorittryck för två år sedan, och ett drömlag med Daniel Mossberg och Misha Svechnikov. Upplevde ni det någon gång som jobbigt?

– Hade vi inte vunnit då hade det varit en riktig missräkning, men det kändes aldrig jobbigt i serien eller i början av slutspelet, för vi var så överlägsna, vi var aldrig satta under press. Men finalen var annorlunda, när det var så jämnt. Då tänkte man, vad här det som händer, håller vi på och misslyckas? Vi spelade lite annan bandy då också, med "Mossan" och "Misha", vi åkte mer.

41 procent av elitseriens spelare och ledare tycker att SAIK leder utvecklingen i svensk bandy. På vilket sätt gör ni det?

– Vi har en plan för hur SAIK ska spela, som vi inte tummar på oavsett resultat eller vilka spelare vi tappar. Den bygger på ett passningsspel med många spelare inblandade, en slags totalbandy om man så vill. Jag tror det är anledningen till att andra tycker att vi leder utvecklingen, och även tycker det är roligt att titta på.

– Det är jätteviktigt för att attrahera publiken i Sandviken, att vi kan vinna matcher av egen kraft.

Har ni fått efterföljare?

– Det känns som att flera lag har anammat idéerna, jag tänker kanske särskilt på Gais som har ungefär samma tänk. Det finns tendenser i Edsbyn också, och i Villa, till viss del. Många lag har hög delaktighet när de har bollen på egen planhalva, men sen är det ändå bara en eller två spelare som kör när de passerar mittlinjen.

Kan spelet utvecklas ytterligare?

– Oh ja, vi är långt ifrån färdiga, och det finns saker vi jobbar med. Som det långa spelet, lyrorna, det behöver vi mer av, speciellt i matcher mot lag som kliver upp högt på oss. Sen finns det även tekniska detaljer, som att sätta högre fart på bollen och få mer speed i varje moment. Men det tar tid, först måste det nötas in på träning innan det sitter på matcherna.

Vem blir årets utropstecken i SAIK?

– Svår fråga, vad är ett utropstecken? Är det att Erik Säfström blir ännu vassare i år, eller att Jesper Hvornum går från en stabil elitserieback till ännu bättre, eller att Joel Othén spelar VM. Ska jag bara säga en spelare blir det ändå Joakim Bergman, han hade en jobbig säsong i fjol på grund av skador och har gjort en fantastisk försäsong i år.

Vilken spelare skulle du ta om du fick välja vem du ville från övriga elitserielag?

– Daniel Andersson i Villa. Det är en fantastisk spelare med bra fart och teknik.

Ni har vunnit elitserien och SM-guld två år i rad. Vad talar för att ni gör det igen?

– Vårt spel, och vår vinnarmentalitet. Vi har en stark tro på det vi gör och det är väldigt sällan vi går in i en match och gör tvärs emot. När det inte fungerar är det för att vi inte riktigt är där, att passningarna inte sitter och vi tappar tid.

Och vad talar emot?

– En tunn trupp, får vi mycket skador blir det jobbigt. Det finns en gräns även för oss för vad vi klarar av.

Vad betyder det för er att Skutskär får en konstfrusen bandybana igen?

– Först och främst är det jätteroligt, det behövs verkligen. Och jag hoppas att dom kan gå upp igen och bli ett bra allsvenskt lag, det syntes på en spelare som Dennis Henriksen vilken nytta han hade av matcherna med Skutskär i fjol. Division 1 är lite låg nivå även för våra juniorer, men vi kommer ha ett samarbetsavtal även i vinter.

Är det viktigast att ta sig till SM-final eller att vinna den?

– Det är förmodligen bättre att inte ta sig till final alls än att förlora den. Det har jag som tur är sluppit hittills. Jag har varit med i två finaler med A-laget och två med juniorerna, och vi har vunnit samtliga. Men ser man på Villa i fjol så verkade de väldigt nöjda bara med att ha tagit sig till final. Det är säkert annorlunda för dom i år, de kommer inte vara lika nöjda med att bara vara där.

Till sist, vad gör du söndagen 17 mars nästa år?

– Då är jag på Friends Arena. Jag ska göra allt för att få stå i ett av båsen, men gör jag inte det så är jag på läktaren i stället. Den SM-finalen tänker jag inte missa.

Mer läsning

Annons