Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villastjärnan: "Bättre? Inte ett dugg"

Villa-Lidköping föll på målsnöret i fjol – men hyllades ändå som hjältar.

I år är Real Villa ännu bättre, eller?

– Nej, inte ett dugg, säger profilen Daniel Andersson, som blev kvar trots locktoner från Ryssland och på lördagen möter SAIK i elitseriepremiären.

Annons

Det var första gången på 29 år som Villa var i en SM-final i bandy.

Orutinen lyste igenom, skulle man kunna säga.

Stirriga Villaspelare tittade på när SAIK snabbt gjorde 3–0, och även om de vaknade på slutet gick det inte att reparera.

Efteråt dök ingen från det blåvita lägret upp på den traditionella presskonferensen.

– Jaså, var det så? Ja, vi är ju inte så vana vid SM-finaler, säger Daniel Andersson, anfallaren som brände ett jätteläge att kvittera i slutsekunderna.

Som helhet gjorde han ändå en kanonsäsong – han vann poängligan med 31 mål och 40 assist – liksom hela laget. Som hyllades i lokalpress och av lokalbefolkning trots finalförlusten.

– Vår sista kvart tror jag gav många i Lidköping något att minnas. Vi fick mycket cred efteråt för den och när vi kom hem var det 6 000 pers på torget som mötte oss, berättar han.

– Det var lite skämmigt först eftersom vi hade förlorat, men jag kommer aldrig att glömma hur folket behandlade oss.

Nu laddar Villa för en ny finalresa. Med i stort sett samma lag. Daniel Andersson hade ett kontraktsförslag från Zorkij att ta ställning till, men meddelade efter påsk att han stannar.

Några tunga pjäser har laget därmed inte tappat. I stället har Villa förstärkt med Pär Törnberg från Edsbyn samt Hammarbys Jesper Eriksson.

Frispråkige Daniel Andersson säger så här om nyförvärven:

– Det är dags att de börjar prestera snart, vi har väntat ett tag nu. De kanske har väntat till på lördag.

Och sen konstaterar han att han för egen del inte har presterat något vidare, i alla fall inte i den enda World cup-match han spelade. Den första i turneringen som blev ett monumentalt misslyckande för Villa.

– Jag var på isen i alla fall, sedan om jag uträttade något är en annan sak. Men jag behövde en match innan serien, säger Andersson, som varit skadad – men som har stora förhoppningar om att kunna spela i premiären mot SAIK.

Blir det speciellt att möta SAIK i första matchen?

– Helt klart. Det blir alltid bra matcher. Och så är det ingen risk att någon skriver upp oss inför matchen och kräver seger. Det är tacksamt. På det sättet är SAIK en lagom start.

Det där med att ni inte har haft en så bra försäsong – ska vi tona ner förväntningarna på er i år?

– Nej, så ska det inte tolkas. Vi ska vara med och kriga om att spela på Friends Arena. Vi har ett bra lag. Men om folk skriver att vi är Real Villa och att vi ska vinna vill jag bara påminna om att det finns fler bra lag, vilket har visat sig i Svenska cupen och World cup.

Är ni snäppet bättre än förra säsongen?

– Nej, inte ett dugg. Inte nu i alla fall.

Lika bra då...?

– Nej, inte som vi var i slutet av förra säsongen. Det är en bit dit. Men förhoppningsvis kommer vi dit.

Mer läsning

Annons