Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wikström redo fylla luckan till höger

Daniel Bernhardssons ersättare finns redan.

Anders Wikström klarade uppgiften galant mot Syrianska.

Ändå kallar GIF in en högerback från Degerfors till lägret i Barcelona.

Annons

Foto: Lina Westman

Sedan det stod klart att Daniel Bernhardsson skulle mista större delen av den här säsongen har GIF-tränaren Pelle Olsson redan börjat bombarderas med backförslag från agenter på hugget.

Ett av dem, tidigare Degerforsbacken Jonas Olsson, blixtinkallas till träningslägret i Barcelona, dit GIF reser tidigt måndag morgon.

22-åringen har varit i Degerfors i två år och har haft en mycket positiv utveckling, säsongen som gick spelade han 25 matcher i superettan och gjorde fyra mål. I december havererade kontraktsförhandlingarna med Degerfors och Jonas Olsson är därför en fri spelare, och har bland annat varit i norska Kongsvinger och provspelat.

Dessutom är han naturlig högerback, precis den position där Daniel Bernhardsson lämnar en lucka efter sig.

I träningsmatchen mot Syrianska spelade Anders Wikström där, och visade att det är ett fullt möjligt alternativ också när allsvenskan startar.

– Absolut, det är en lösning, Anders är en tekniskt väldigt god spelare. Nu valde han att spela säkert, men med lite mer vana kan han följa med framåt ännu mer, säger Pelle Olsson.

Wikström själv, med 144 allsvenska matcher på meritlistan, hade inga problem att minnas när han spelade högerback senast. Det är nämligen inte särskilt många gånger.

– Jag gjorde en match som högerback i Elfsborg, och sen var jag ytterback en säsong i GIF när vi låg i superettan tror jag. Men det är allt, jag har alltid varit mittback annars.

Vad säger du om att spela högerback också i allsvenskan?

– Alltså, Pelle och jag är ju överens om att mittback är min rätta position, men om han vill att jag ska spela där så spelar jag där.

– Nu har jag inte ens tränat som ytterback, så jag behöver lite mer vana. Men jag tycker det gick helt okej, försvarsspel är ju alltid försvarsspel, även om det blir lite mer man mot man på kanten.

Olof Mård var tillbaka efter en belastningsskada i ljumsktrakten och gjorde säsongsdebut mot Syrianska. Mård fick 73 minuters speltid i premiären.

Pär Asp, som var högerback stora delar av fjolårssäsongen, är också på gång. Men fem backar är självklart för få om GIF ska klara skador och avstängningar under säsongen. Att ta tillbaka utlånade Linus Malmborg från Assyriska är inget alternativ.

– Nej, han kommer spela med dom resten av säsongen. Det hade ändå inte varit någon lösning eftersom vi söker en spelare som kan spela ytterback. Vi har redan tre väldigt bra mittbackar, men vi behöver ha tre ytterbackar också, säger Pelle Olsson.

Kanske heter lösningen Jonas Olsson. Han får i alla fall veckan på sig att övertyga GIF-ledningen.

Jakob Orlov missade matchen mot Syrianska, sedan en smäll på fredagsträningen visat sig värre än befarat. Man tror dock inte att det ska vara någon större fara.

Mer läsning

Annons