Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

World cup byter finaldag

Final på lördag i stället för söndag.

Ett wild card till Ljusdal.

Det är några av nyheterna inför årets World cup i Sandviken.

15 av 16 klubbar är klara, men fortfarande saknas det ryska storlaget Dynamo Kazan.

Annons

När världens mest prestigefyllda bandyturnering för klubblag arrangeras i Sandviken i mitten på oktober kommer stora delar av bandyeliten att finnas på plats. Men det saknas fortfarande ett lag. Dynamo Kazan, som sägs ha ekonomiska problem, har ännu inte gett något klartecken på att delta.

Kazan vann turneringen så sent som 2010 och har en stjärnspäckad trupp med namn som Sami Laakkonen, Petteri Lampinen och förre SAIK-spelaren Daniel Eriksson.

– Det enda jag har hört är att man har problem. Vad det är för problem är väldigt oklart, säger Niklas Ulander på evenemangsbolaget QASE som har hand om World cup.

Enligt reglementet ska de åtta bäst placerade lagen från elitserien den föregående säsongen få möjlighet att delta. Men tack vare möjligheten med ett så kallat ”wild card” kommer Ljusdal åter igen att vara med.

– Det är jätteroligt att vi får se Ljusdal igen. Det är viktigt för oss att kunna ”väcka” Hälsingland så att dom också tycker det är kul med World cup, även om dom inte arrangerar det. Vi vet att Ljusdal är ett mycket populärt lag i Hälsingland, med en stor skara trogna fans som vi hoppas kommer hit.

Det kommer även att finnas en hel del nyheter för publiken. Den största nyheten är att turneringen kommer att spelas från onsdag till lördag, istället för torsdag–söndag som vanligt.

– Vi vill med den här ändringen skapa ett härligt finalspel på lördagskvällen. Jag tror det kan bli en riktigt härlig atmosfär i Göransson Arena med mycket folk, säger Ulander.

När SAIK förra året kontaktade Niklas Ulander och QASE, som även har jobbat med SM-finalen i Uppsala, var uppgiften att skapa ett evenemang som skulle gå plus ekonomiskt, men även locka icke bandyintresserade till arenan.

– Förra året fokuserade vi på att skapa aktiviteter utanför bandyn, med bland annat liveunderhållning och nattklubb. Resultatet blev lyckat, så i år kommer vi att jobba vidare och utveckla den biten ännu mer.

En annan nyhet blir en World cup-camping i direktanslutning till arenaområdet.

– Vi hoppas kunna skapa lokala varianter av ”Camp Sweden”. Vi hoppas få se ett ”Camp Bollnäs”, ”Camp Bajen” och förhoppningsvis ett ”Camp Ljusdal”.

Mer läsning

Annons