Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre äldre i Gästrikekommunerna

Gästrikekommunerna får allt färre unga invånare och allt fler äldre. Men i Gävle ser de unga ut att stanna i framtiden.

Annons

Intresseorganisationen Svenskt näringsliv har i en rapport tittat på hur befolkningsutvecklingen ser ut i landet. Den tror att utvecklingen mot att allt fler unga flyttar till stor- och universitetsstäder och lämnar de äldre kvar fortsätter. Det kommer att ställa till problem i många kommuner.

Rapporten har tittat på de senaste tio årens statistik och sett vad som händer om det ser likadant ut de kommande tio åren. Länets kommuner hör till de som då kommer att få färre invånare i yrkesverksam ålder och allt färre invånare mellan tjugo och trettio år än som är mellan 55 och 64 år. Undantaget i länet är Gävle, som följer rikstrenden. I riket som helhet är minskningen av andelen yrkesverksamma liten och andelen som är mellan tjugo och trettio växer.

Hofors kommun kommer om utvecklingen fortsätter att få en allt äldre befolkning, något kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, är väl medveten om. Hon tycker att det är bra om unga flyttar och skaffar sig nya intryck, erfarenheter och utbildningar, men sedan gäller det att de återvänder.

– Vi ska se till att de har en bra uppväxt så att de vill flytta tillbaka.

Svenskt näringsliv anser i rapporten att arbetsmarknaden är den avgörande frågan. Marie-Louise Dangardt berättar att de jobbar tillsammans med företagarna i Entré Hofors för att skapa ett bra näringslivsklimat. Hofors har lika många arbetstillfällen nu som för tio år sedan, men färre invånare så arbetsmarknaden har egentligen blivit bättre säger hon.