Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre svenskar vill bli donatorer

GÄVLEBara 10-15 procent av svenska befolkningen har anmält sig till donationsregistret. Därmed är svenskarna näst sämst i Europa på att donera organ. Trenden är dessutom att allt färre blir donatorer.

Annons
- I Gävle tar vi hand om 75 personer. En av dem har vi haft som patient i 27 år, berättar Gen Björsell, sjuksköterska vid länssjukhusets njurmottagning.
För så är det. Den som en gång genomgått en njurtransplantation kontrolleras och medicineras regelbundet hela livet.
Det är också njurmottagningen som utreder de som behöver en ny njure.
- Nu är det ungefär 500 personer i Sverige som väntar på en transplantation och väntan kan bli lång. Den som är njursjuk kan få dialys och kan då leva och arbeta nästan som vanligt. Det finns två former av dialys, den ena är en påse på magen och den andra är en bloddialys tre gånger per vecka, fyra timmar åt gången.
Gen Björsell berättar vidare att blodgrupp och antikroppar måste stämma för att en transplantation ska bli av. Oftast rings två personer in när det finns ett organ. På så vis går det fortare om njuren inte passar den första som testas.
- En patient blev inringd sju gånger innan de hittade ett organ som passade.
Det finns människor i alla åldrar som behöver nya organ av olika anledningar. Trasiga och sjuka organ tar inte hänsyn till ålder. Vanligaste orsakerna till att just njurar behöver bytas är högt blodtryck och diabetes.
- Bästa resultatet får man om anhöriga donerar men det går bra även med organ från avlidna.
Aina Wigren är general för kampanjen i länet. Hon hoppas att vi alla börjar prata mer med varandra inom familjen om vad som ska hända med organen efter döden. Ofta vet inte anhöriga vad den avlidne haft för inställning till donation.
I lördags i samband med Europeiska donationsdagen hölls en manifestation på Stortorget. Kampanjen är inte slut i och med det utan fortsätter i teve och centralt men även inom sjukvården.
Material och anmälningsblanketter finns bland annat på apoteken, på hemsidan www.livsviktigt.se, på hälsocentralerna och via socialstyrelsen.
- Det är viktigt att veta att man själv kan välja vilka organ men vill donera, påpekar Aina Wigren.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se