Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler blir arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att stiga i Gävleborg även under nästa år.
Det spår Arbetsförmedlingen i sin senaste prognos.
I vårt län väntas var tionde industrijobb försvinna.

Annons

Även om konjunkturen vänder kommer det att ta tid innan man ser någon effekt på arbetsmarknaden. Det konstaterar Bitte Lyrén, utredare på Arbetsförmedlingen och den som har gjort prognosen för arbetsmarknaden under resten av 2009 och 2010.

– Det kommer redan en massa signaler om att man har bottnat vad gäller nedgången, företagen tror på en ökad efterfrågan, säger hon.

Samtidigt uppger många av de intervjuade företagen att de går på lågvarv och kan öka sin produktion med 20 procent utan att behöva nyanställa.

– Det finns mycket luft i företagen, de redan anställda kan göra mycket mer så en uppgång påverkar inte sysselsättningen i första taget.

I Gävleborg tror Arbetsförmedlingen därför att sysselsättningen kommer att fortsätta att minska under 2009 och 2010.

Under samma period beräknar förmedlingen att andelen arbetslösa och deltagare i aktivitetsstöd kommer att öka till 10,5 procent.

Hårdast drabbade just nu är männen eftersom många traditionellt manliga branscher tvingats varsla. Fram till sista december 2010 väntas exempelvis vart tionde industrijobb i länet försvinna.

Men även kvinnornas arbetsmarknad väntas bli försvagad när offentlig sektor också måste dra ned på sin verksamhet till följd av minskade skatteintäkter.

Charlotte Humling är chef för arbetsförmedlingen i Hofors och Sandviken.

Hon oroar sig framför allt för de unga som kommer att få ännu svårare att få in en fot på arbetsmarknaden.

Det här året har andelen sommarjobb som anmälts till arbetsförmedlingen minskat kraftigt, jobb som annars brukar vara ett sätt för yngre att skaffa sig erfarenhet.

– Det är väldigt oroande att många inte slutför gymnasiet och att allt för få är benägna att studera vidare, säger hon.

Alla som blir arbetslösa uppmanas att ta kontakt med sin arbetsförmedlare för att prata om sin framtid.

Medan man letar ett nytt jobb gäller det att stärka sin position på arbetsmarknaden.

– Genom att hålla igång med exempelvis praktik lär man sig nya saker eller håller igång den kompetens man redan har, säger Charlotte Humling.