Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler drabbas av influensa

GÄVLE Influensaepidemin är långtifrån över.
Den började för några veckor sedan och antalet insjuknade ökar hela tideN.
- Vi får se den närmaste månaden hur det utvecklar sig, säger Lars Wesslén, läkare på infektionskliniken.

Annons
Till kliniken kommer de sjukaste, de som fått komplikationer som till exempel lunginflammation.
- Influensan tar hårdare på de äldre men vi har även yngre inlagda. Barn under 16 år som får komplikationer läggs in på barnkliniken.
Men det är långtifrån alla som får komplikationer. De som är unga och friska klarar av influensan genom att inta sängläge och vänta ut den. Många ringer länets sjukvårdsupplysning för att få råd och hjälp.
- Det finns behandling men den medicinen måste tas inom de två första dygnen. Det är ganska nytt och inte så känt än, säger Lars Wesslén.

Han rekommenderar vaccinering. Helst skulle den ha gjorts i oktober innan epidemin bröt ut men det är inte för sent än. I första hand är det personer över 65 år samt hjärt- och lungsjuka som bör vaccinera sig. Vaccinet hjälper olika bra olika år beroende på hur viruset är uppbyggt.
Lars Wesslén berättar att det finns studier som visar att vaccinet fungerar bättre om det tas flera år i rad.
På smittskyddsinstitutets hemsida, www.smittskyddsinstitutet.se, rapporteras varje vecka om epidemins spridning. Under julhelgen har sidan inte uppdaterats men vecka 50 skrev institutet att influensan sprider sig över norra halvklotet.
I Sverige rapporterades att 15 av 21 landsting har verifierat 164 patienter med influensa A. Totalt har 411 fall verifierats från oktober.
Men hur vet man då att man har influensa och inte vanlig förkylning?
- När man har värk och rethosta och säger att man aldrig varit så sjuk, då är det influensan, säger Lars Wesslén.

Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se