Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler e-deklarerar

Fler och fler väljer att lämna in sin deklaration elektroniskt. I dag har deklarationerna strömmat in till Skatteverket, och populärast är att deklarera via Internet.

Annons

På måndagseftermiddagen hade knappt 3,7 miljoner svenskar e-deklarerat. Det innebär en ökning med drygt 700 000 jämfört med 2008. Några slutgiltiga siffror för Gästriklands län finns ännu inte, men mycket talar för att fler väljer att e-deklarera i regionen.
– Vi hoppas på det, säger Ulrika Åhrman, informatör på Skatteverket.
Enligt senaste mätningen från Skatteverket ligger Hofors i nationell topp vad gäller att deklarera elektroniskt. Även i Älvkarleby och Söderhamn väljer många det elektroniska alternativet.

För att vara säker på att få pengarna före midsommar bör man ha e-deklarerat. Antingen via sms, telefon, eller via Internet. För de som skickat in sin deklaration på traditionellt sätt kan det däremot dröja ytterligare en tid innan pengar kommer.
– Det kan vara en anledning till att så många väljer att e-deklarera. Dessutom tror jag att många tycker att det är ett bekvämt sätt, säger Ulrika Åhrman.

Skatteverket har de senaste åren satsat mycket på informationskampanjer om fördelarna med att e-deklarera. Samtidigt har Skatteverket dragit in på servicen till de som vill lämna in sin deklaration i pappersformat. I år samlade Skatteverket inte in deklarationer utanför lokalkontoren i korgar som tidigare.
– Vi hoppas att så många som möjligt e-deklarerar. För oss är det tidsbesparande, säger Ulrika Åhrman.
Bland de som deklarerar elektroniskt är det populärast att använda sin säkerhetskod och godkänna siffrorna via Internet. Minst populärt hittills i år har varit att e-deklarera via sms.
För den som missat att lämna in deklarationen i tid så väntar en förseningsavgift på 500 kronor. Beloppet kan komma att öka om man dröjer ytterligare.