Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler hyrsjuksköterskor i vården

Utgifterna för inhyrda sjuksköterskor har mer än fördubblats.
Kostnaderna för hyrläkare stiger också.

Efter att notan för inhyrd personal sjunkit några år har trenden nu vänt. Under fjolårets första elva månader ökade den med 28 miljoner kronor, jämfört med 2013, till 233 miljoner kronor. Läkarna står för den största posten, 205 miljoner kronor, en ökning med nästan 25 miljoner kronor.

Men den största relativa ökningen står sjuksköterskorna för. 2013 behövde landstinget hyra in för 3,7 miljoner kronor, under samma period i fjol för 10 miljoner kronor.

Inom operation är det framför allt på akuten i Gävle och under sommaren som de behövt hyra in sjuksköterskor säger divisionschef Helena Björkman, men de har även behövts på vårdavdelningar och operation.

Förutom under sommaren har medicin- och psykiatridivisionen behövt anlita bemanningsbolag på njur- och hematologavdelningen i Gävle samt tidigare på medicinavdelningen i Hudiksvall.

Situationen är densamma i flera andra landsting enligt tidningen Dagens samhälle, som rapporterar att det råder brist på sjuksköterskor även hos bemanningsföretagen.

Den bilden känner Helena Björkman igen.

– Vi får inte alltid svar på anrop om vad vi behöver.

Det handlar framför allt om specialstutbildade sjuksköterskor inom akut- och operationsvård.

Landstinget vidareutbildar nu två klasser med undersköterskor till sjuksköterskor och specialistutbildar sjuksköterskor berättar personalchef Karin Rystedt.

Det ökade behovet av hyrläkare förklarar hon med att det behövs för ST-läkarutbildningen, som ska leda till fler läkare på sikt.

Helena Björkman säger att de också behövs för att täcka bristen på erfarna överläkare, liksom till bristspecialiteter som barnsjukvård, anestesi och urologi.

Inom division medicin-psykiatri har däremot behovet av och kostnaderna för hyrläkare minskat.