Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler inbrott i fritidshus

GÄVLE
Tjuvarna intresserar sig i allt högre utsträckning för gävlebornas fritidshus.
Hittills i år har det gjorts fler inbrott än under hela förra året.

- Man kan göra det så jobbigt om möjligt för dem att bryta sig, säger Bo Sköld, chef på Gävlepolisens kriminalavdelning.
Inbrotten i fritidshus i Gävle kommun har under flera år legat på en jämn nivå. 1999 anmäldes 67 inbrott, 2001 anmäldes 66 inbrott. Under 2003 sker en svårförklarad ökning - bara fram till och med augusti anmäldes 79 inbrott.
En förklaring kan vara att narkomaner i högre utsträckning bosätter sig på landet och begår brott i trakterna där de bor. En annan kan vara att flera personer som ägnar sig inbrott är på fri fot samtidigt.
Inbrott i fritidshus är svåra att förebygga och det är sällan som någon åker fast.
- Det är ovanligt att man griper en person på bar gärning, konstaterar Bo Sköld.
- Man kan installera rörelsedetektorer, stänga till och ha ordentliga lås. Men fritidshusen ligger enskilt och vill någon in kommer de att ta sig in.
Inbrottsrisken har också medfört att få ägare förvarar värdeföremål där, även om Bo Sköld kan dra sig till minnes att dyrbara antikviteter stals vid något inbrott.
- Det är en fråga om pengar och att väga kostnaden för ett larm mot värdet på det som kan bli stulet, säger Bo Sköld.
Inbrottssiffrorna för hela länet visar ingen tydlig trend. Under hela förra året anmäldes 529 inbrott. Fram till och med augusti i år hade 480 inbrott i fritidshus rapporterats till polisen.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se