Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler polisanmäler misshandel

GÄVLEBORGAllt fler misshandelsbrott anmäls till polisen. Det visar färsk halvårsstatistik som Brottsförebyggande rådet, Brå, har tagit fram.

Under årets sex första månader anmäldes nästan 690 misstänkta misshandelsbrott till Gävleborgspolisen. Det är en ökning med sex procent, jämfört med motsvarande period förra året.
Mest ökar anmälningarna som rör slagna kvinnor.
Kvinnorna som misshandlas i länet och som anmäler det till polisen har ökat med nio procent (244 anmälningar). I hela landet är ökningen inte fullt så stor som i Gävleborg - sju procent.

Märks hos Blåklockan
Även kvinnojouren Blåklockan har märkt en tillströmning av hjälpsökande.
- Vi brukar uppmana och uppmuntra dem att göra en polisanmälan, säger Lotta Friedholm som arbetar på Blåklockan.
Lotta Friedholm vet inte om ökningen beror på att fler misshandlas, eller på att fler bestämmer sig för att anmäla och/eller uppsöka Blåklockan.
- En av anledningarna till att fler kontaktar oss är nog att vi har väldigt hög tillgänglighet, säger Lotta Friedholm. Och verksamheten har stabiliserat sig efter krisen som vi gick igenom 1998-99 när vi var nedläggningshotade eftersom vi inte fick de bidrag vi ansökte om hos kommunen.
65 misstänkta fall av misshandel av barn under 15 år anmäldes till gävleborgspolisen. Siffran var ungefär lika stor under motsvarande period förra året.
Det är fortfarande mest män som anmäler att de blivit misshandlade. De 380 anmälningarna i länet innebär en ökning med sex procent. I hela landet är ökningen tre procent.

Olaga hot
Olaga hot mot kvinnor har ökat med 38 procent till nästan 200 anmälningar i länet. Ökningen i hela landet är betydligt lägre - nio procent.
Olaga hot mot män i länet har minskat med 20 procent till 185 anmälningar. Minskningen i hela landet är inte fullt så stor - en procent.
Ofredande mot kvinnor i Gävleborg har ökat med 20 procent till 145 anmälningar under halvåret. I hela landet är ökningen ungefär lika stor, 17 procent.
Ofredanden mot män i länet har minskat med 37 procent till 76 anmälningar. I hela landet har anmälningarna i stället ökat med sex procent.

Sexbrott
Sexualbrotten i länet har ökat med 55 procent.
- Tittar jag mig omkring tycker jag att sexualiseringen av kvinnor är väldigt tydlig i vår kultur, säger Lotta Friedholm. Kvinnan ses som ett sexobjekt, en sak. Och saker får man göra som man vill med.
I hela länet anmäldes 184 sexualbrott. Ett 30-tal av anmälningarna rörde grov våldtäkt. I tolv av fallen var offren barn under 15 år.
Ökningen av anmälda sexualbrott i landet var inte lika stor - elva procent.
Mer än dubbelt så många fall av sexuellt tvång polisanmäldes i år jämfört med förra året i länet. Av 50-talet anmälningar misstänktes cirka 40 ha utförts mot barn under 15 år.
Totalt polisanmäldes drygt 14 000 brott av olika slag i länet. Det är en ökning med två procent jämfört med första halvåret 2001. I hela landet har antalet polisanmälda brott ökat med fyra procent.
Bilstöld: Ökningen av länets bilstölder är lika stor som i hela landet - åtta procent. Till och med juni anmäldes 914 motordrivna fordon stulna.
Inbrottsstöld: I hela landet har inbrottsstölderna ökat med fyra procent. I länet är motsvarande ökning mindre - en procent. Cirka 1700 inbrottsstölder anmäldes under första halvåret; ungefär 690 av dem rörde inbrott i bostäder.
Rån: Under första halvåret anmäldes 56 grova rån i länet. Det är mer än dubbelt så mycket jämfört med samma period förra året. I hela landet ökade de grova rånen med "bara" sju procent. De flesta rånen i länet är personrån.
Bedrägeri: De anmälda bedrägeribrotten var 317 stycken i länet. Det är en minskning med 18 procent jämfört med motsvarande period förra året. I hela landet minskade bedrägerierna med sju procent.
Skadegörelse: 1 400 anmälningar i länet. Det innebär en minskning med åtta procent.
Källa: Brå