Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler poliser utsätts för våld

AnnonsAllt fler poliser utsätts för våld eller hot i sitt arbete.
Det ökade våldet är en fara för samhället och demokratin, anser polisfacket.
En undersökning som Polisförbundet gjort bland drygt 2 000 poliser visar att 41 procent av dem utsatts för hot eller våld det senaste året. Det är en ökning med 14 procent jämfört med förbundets senaste kartläggning som gjordes 2007.
Polisförbundet är allvarligt oroad över det ökade hotet och våldet mot landets poliser.
– Ökningen är illavarslande. Det här är inte bara en arbetsmiljöfråga för polisen, utan en viktig fråga för hela samhället och demokratin, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen till TT.
Han ser det ökade våldet som ett tecken på att de kriminella vill påverka hela rättssystemet och rättsordningen.
– Samhället måste reagera kraftfullt mot detta. Gör vi inget ökar risken för att polisen blir mer återhållsam. Utvecklingen kommer då att slå tillbaka mot den enskilde medborgaren, fortsätter han.
Jan Karlsen fördömer uppfattningen om att polisen bör tåla hot och visst våld.
Av enkäten framgår också att fyra procent av poliserna blivit hotade av personer som har anknytning till den organiserade brottsligheten. Av de tillfrågade har vidare en procent en familjemedlem som blivit förföljd eller kontaktad av företrädare för den organiserade brottsligheten.
Av de poliser som hotats har hela 65 procent valt att inte anmäla hotet och det förvånar Polisförbundet.
– Detta är bekymmersamt. Poliserna anser det kanske meningslöst att anmäla eftersom åklagare och domstolar inte alltid tar hoten på allvar. Vad ger detta för signaler till de kriminella, säger Jan Karlsen.
Våldsamt motstånd är den vanligaste typen av våld som poliserna utsätts för och det sker när de ska gripa en person.