Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler smittas av gulsot

GÄVLEBORGAntalet anmälda fall av akut hepatit B - gulsot - ökar lavinartat i länet.

Annons
I fjol anmälde smittskyddsenheten att 13 personer hade insjuknat.
- Redan nu är vi uppe i förra årets siffor, säger smittskyddsläkaren Göran Hedin. Vanligtvis brukar man kunna räkna antalet akuta fall på ena handens fingrar.
Förra gången länet utsattes för en liknande ökning var 1996. Det är främst narkomaner som drabbas genom att använda varandras smittade sprutor och ha sex utan kondom.
- Det vore bra om fler vaccinerade sig, säger Göran Hedin. Men jag tror att väldigt få erbjuds vaccination. Den som är narkoman orkar kanske inte heller tänka på att man behöver vaccinera sig.
När en person gulnar av smittan och uppsöker läkare kan man i regel spåra hans eller hennes kamratkrets, som kan ha utsatts för viruset. Det tar i regel ett halvt år att bli av med hepatit B.
Hepatit B är en infektion som orsakas av ett virus. Vanliga symtom är att huden och ögonvitorna blir gula, illamående och att magen känns uppblåst. Men fler än hälften som får infektionen har inga sjukdomssymtom. En av tio bland dem som smittats i vuxen ålder blir aldrig frisk, utan bär på sjukdomssymtomen hela livet.

Hepatit C
Det är vanligt att sprutnarkomaner som fått hepatit B även har smittats av hepatit C, som man i regel aldrig blir av med. Vanligtvis märker man inte att man smittats av hepatit C eftersom det är sällsynt att sjukdomen utvecklar några symptom.
MARIAM NARAGHI
026-15 96 44
mariam.naraghi_gd.se