Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler söker bidrag från Majblomman

GÄVLEBORGAnsökningarna har tredubblats under de senaste fem åren hos Majblomman.

Hälften av ansökningarna handlar om bidrag för att klara vardagen, som till exempel pengar till barnens skor och skolutflykter.
- Det är framförallt ensamstående mammor som söker, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblommans riksförbund i telefon.
Hon är i Gävle för att träffa länets 30 majblommekommittéer.

Har inte råd
Hon läser anonymt upp en ansökan från en mamma som skriver att hennes barn är hemma sjukanmälda från teater och skolutflykter eftersom hon inte har råd att låta dem följa med.
- Rektor kan säga att alla våra skolutflykter börjar i matsalen där de gör matsäck. Vissa kommuner har satt stopp för aktiviteter som kostar pengar, säger Lena Holm som pekar på att drygt 8 200 barn i länet lever i en fattig familj.

Ökad försäljning

Försäljningen av majblommor har ökat de senaste tre åren. Majblomman delar ut 1,1 miljoner kronor av de 1,5 som föreningen får in på blomförsäljningen i Gävleborg.
I år har 2 000 av de 3 000 ansökningarna beviljats.
Lena Holm säger att de inte ska ta över samhällets ansvar.
- Vi ska ge något extra för barnen.
Det har hänt att socialbidrag har minskats eftersom familjen fått bidrag från Majblomman berättar hon.
- Det är ett dilemma.
ANNA BAGGE