Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler unga spelar rollspel

GÄVLEUnder helgen samlades ett 50-tal spelentusiaster på Musikhuset i Gävle. Bräd- och kortspel, datorspel och levande rollspel.

Det sistnämnda har fått stor uppmärksamhet på sista tiden i samband med styckmordet i Halmstad.
- Jag tycker att det är tråkigt att vissa är så snabba att dra slutsatser om rollspel, säger Maria Myhr som är ordförande i Sverok Gävle/Dala.

Alpha i Gävle
Sverok står för Sveriges roll- och konfliktsspelsförbund, en organisation för spelföreningar av olika slag, bland annat Gävlebaserade spelföreningen Alpha, arrangörer av spelhelgen.
- Under en sådan här helg kan medlemmarna träffas. Man kan prova nya spel och ha social samvaro, säger Andreas Rönnqvist, ordförande i spelföreningen Alpha.
Spelandet är en aktivitet som ökat kraftigt under senare år.

Ungdomsförbund
Sverok är Sveriges näst största ungdomsförbund med cirka 24 000 medlemmar, de flesta mellan elva och 20 år. Kortspel, figurspel, brädspel och datorspel är en stor del men populärt är också rollspel, både bordsrollspel och så kallade lajv, levande rollspel.
De allra flesta levande rollspel är influerade av fantasygenren, inte minst JRR Tolkiens värld, men det förekommer även bland annat vampyr-lajv.

Regler
Även om det främst är fantasin som styr vad som händer i lajven så finns det regler, bland annat får inte våld förekomma.
Maria Myhr, Andreas Rönnqvist och deras spelkompisar är besvikna på hur rollspel har framställts i bland annat kvällstidningarna i samband med det uppmärksammade styckmordet i Halmstad. Mannen som mördades höll på med levande rollspel, bland annat ett vampyrrollspel.
Polisen hävdar dock att hans hobby inte hade med mordet att göra.
Men Maria Myhr och Andreas Rönnqvist säger att risken är att folk bara kommer ihåg rubrikerna om rollspelandet.
- Det är svårt att förstå vad levande rollspel är för något innan man har provat på, konstaterar Maria Myhr.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se