Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler väljer att e-deklarera

Fler och fler väljer att lämna in sin deklaration elektroniskt. Under måndagen strömmade deklarationerna in till Skatteverket, och populärast är att deklarera via internet.

På måndagseftermiddagen hade knappt 3,7 miljoner svenskar e-deklarerat. Det innebär en ökning med drygt 700 000 jämfört med 2008.

Några slutgiltiga siffror för Gävleborgs län finns ännu inte, men mycket talar för att fler väljer att e-deklarera i regionen.

– Vi hoppas på det, säger Ulrika Åhrman, informatör på Skatteverket.

Enligt senaste mätningen från Skatteverket ligger Hofors i nationell topp vad gäller att deklarera elektroniskt. Även i Älvkarleby och Söderhamn väljer många det elektroniska alternativet.

För att vara säker på att få pengarna före midsommar bör man ha e-deklarerat. Antingen via sms, telefon, eller via internet. För de som skickat in sin deklaration på traditionellt sätt kan det däremot dröja ytterligare en tid innan pengarna kommer.

– Det kan vara en anledning till att så många väljer att e-deklarera. Dessutom tror jag att många tycker att det är ett bekvämt sätt, säger Ulrika Åhrman.

Skatteverket har de senaste åren satsat mycket på informationskampanjer om fördelarna med att e-deklarera.

Samtidigt har Skatteverket dragit in på servicen till de som vill lämna in sin deklaration i pappersformat.

I år samlade Skatteverket inte in deklarationer utanför lokalkontoren i korgar som tidigare.

– Vi hoppas att så många som möjligt e-deklarerar. För oss är det tidsbesparande, säger Ulrika Åhrman.

Bland de som deklarerar elektroniskt är det populärast att använda sin säkerhetskod och godkänna siffrorna via internet. Minst populärt hittills i år har varit att e-deklarera via sms.

För den som missat att lämna in deklarationen i tid väntar en förseningsavgift på 1 000 kronor. Beloppet ökar om man dröjer ytterligare.

Max Schüllerqvist

026-159600