Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler vill ha ekologiskt

Efterfrågan på ekologisk julskinka ökar dramatiskt.

Men den utgör fortfarande en liten del av det totala utbudet.

Annons

– Det är helt hysteriskt. Telefonen ringer hela tiden. Nu har vi slutat ta beställningar, det är först till kvarn som gäller, säger Mikael Dilén som med van hand styckar en halv gris på det lilla slakteriet i Valbo.

För tre år sedan, när Diléns saluhall i Valbo firade sin första jul, sålde man 2,5 ton ekologisk julskinka från frigående grisar.

– I år kommer vi att slå alla rekord. Jag tror vi kommer att sälja över fem ton, säger Mikael Dilén.

En som är i färd att köpa fyra stora skinkor är Susanne Hansen. Hon arbetar som handledare på vuxenskolan Språngbrädan i Sandviken som varje år ordnar med ett stort julbord tillsammans med eleverna. För henne är det självklart att det ska vara ekologiskt.

– Det smakar så mycket bättre. Det här köttet smälter i munnen i jämförelse och går inte att jämföra med de billiga sorterna som är som att bita i plast. Sen är det bra för samvetet, säger Susanne Hansen.

Hon är inte ensam. I år ser branschorganisationen Svenskt butikskött hur försäljningen av kravmärkt julskinka ökat med 20 procent i landet i jämförelse med förra.

På Ica Maxi i Gävle känner man igen ökningen. Där har 500 kg ekologisk skinka beställts, 25 procent mer än i fjol. Men fortfarande utgör det ekologiska alternativet en bråkdel av den totala volymen och uppgår i år till 1,5 procent.

– Det är lite, men det beror på prisskillnaden. Jämfört med den billigaste skinkan som vi tar 38,90 kronor kilot för får man lägga till ytterligare hundra kronor att köpa en ekologisk, säger butikschefen Magnus Winges som däremot tror att försäljningen kommer att fortsätta öka.

– Tittar vi tillbaka bara fem år kunde man nästan räkna antalet ekologiska skinkor som vi sålde. Men nu ser man en stadig ökning varje år, säger Magnus Winges.

Från Mikael Diléns horisont ute i Valbo ser utvecklingen likadan ut.

– De senaste sju, åtta åren har det svängt. Folk vill veta var djuren kommer ifrån, ifall de haft det bra. Jag är övertygad om att den här medvetna trenden kommit för att stanna.