Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt irländskt griskött ska bort

Allt irländskt griskött och alla produkter som innehåller mer än 20 procent irländskt griskött som producerats 1 september–6 december ska förstöras, beslutade EU-kommissionen på onsdagen.

Annons

Beslutet fattades efter ett möte som kommissionen höll med Europas chefsveterinärer om den pågående dioxinskandalen.
Beslutet innebär också att produkter som ligger under de tillåtna gränsvärdena för dioxin får tas in på marknaden igen, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Spillolja i grismaten
Enligt irländska och nordirländska medier kan dioxinet i köttet komma från spillolja som använts i produktionen hos Co Carlow, företaget som tillverkat det foder som förgiftat djuren. Ägarna har uppgett att de köpt oljan på laglig väg och att de trodde att den kunde användas när grismaten torkades.
Irländska myndigheter uppger att samma förorenade foder använts till 38 nötboskapsbesättningar på Irland. Som TT tidigare skrivit har dioxinprover hittills tagits från 11 av besättningarna och 3 har preliminärt visat att köttet innehåller dioxin.
Så fort irländarna spårat även vart det smittade nötköttet tagit vägen kommer informationen att skickas ut via ett särskilt europeiskt larmsystem. Livsmedelsverket håller koll på larmen och kommer att kontakta svenska företag som eventuellt tagit emot det smittade nötköttet.
Det mesta uppätet
Men under onsdagen fanns bara varningar om grisköttet på den svenska lista som Livsmedelsverket upprättat. Bland de nytillkomna på listan fanns bland annat Nordströms lax och räkor i Helsingborg, som importerat och sålt irländsk fläskfilé under hösten. Allt som finns kvar i lager ska nu skickas tillbaka till leverantören.
– Men det som levererades under september är ju uppätet sedan lång tid tillbaka, säger inköpschefen Hans Alenberg.
Enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA behöver Nordströms och andra drabbade företags kunder dock inte vara oroliga. Även om en person ätit smittat kött varje dag de senaste 90 dagarna, vilket skulle kunna leda till att kroppens skydd mot dioxin försvagades, leder detta inte nödvändigtvis till skadliga hälsoeffekter, enligt EFSA.
Faran ej över
Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket, tror att de fortsatta utredningarna kommer visa att fler svenska företag köpt smittat irländsk griskött under hösten. Även om de stora butikskedjorna rensat ut alla produkter som hittills visat sig innehålla kött som kan vara smittat, så är det för tidigt att blåsa faran över, anser hon

Mer läsning

Annons