Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt klart för poströstning

GÄVLE
Beredskapen är god vid postens olika vallokaler i Gästrikland och Norduppland.

16 utbildningar har genomförts med personalen och nu är det bara att invänta morgondagens anstormning av väljare.
- Vi är väl förberedda, garanterar Elisabeth Lindblom.
Hon är kassachef vid Svensk kassaservice och har ansvar för att poströstningen fungerar vid de 30 röstställena i våra fem kommuner. Något som blivit viktigare de senaste åren, eftersom allt fler använder sig av möjligheten att poströsta.
- Det är nog för att det är så pass enkelt, tror hon.

Lika många sedlar
Vid Rynningsgatan i Hemsta, i före detta Ica Traktörens lokaler, finns två avdelningar för poströstning. Både vid Svenska kassaservice och vid Postcenter. Något som gör att de olika öppettiderna kompletterar varandra.
Man har beställt ungefär 4 000 kuvert och valsedlar, lika många för ja och nej, men något färre för blanka röster. Det borde räcka, hoppas Elisabeth Lindblom.
Posten räknar med att det blir ett valdeltagande kring 80 procent av hur många som röstar i ett riksdagsval. Det innebär lite drygt 60 procent.
Facit får vi på valnatten den 14 september.
Från onsdag morgon står i alla fall valbåsen uppställda och redo.
Tycker folk att de har röstat fel så kan de återvända till vallokalerna på valdagen. Den senast avlagda rösten som gäller.

Kopior finns
Valsedlar finns vid poströstningsstället. Däremot måste man ta med sig sitt röstkort. Det började skickas ut till de röstberättigade den 20 augusti och kommer så småningom i brevlådorna.
Har röstkortet försvunnit går det att få en kopia vid kommunernas medborgarkontor eller hos länsstyrelsen.
Elisabeth Lindblom tycker det ska bli intressant att se hur valförrättandet går. Men mest spänd är hon på att se hur folkomröstningen slutar.

MATTIAS JONSSON