Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt sitter som det ska, lovar Orup

lördag 8 augusti

Med en pappa som jazzpianist var det självklart att Thomas ”Orup” ­Eriksson skulle syssla med musik på något sätt. I morgon kliver han upp på scenen i Högbo Bruk tillsammans med Lena Philipsson och Måns Zelmerlöw.

–  Jag funderade aldrig på saken egentligen. Att jag sysslade med musik var en självklarhet och sedan rullade det bara på med skivor och shower när jag blev äldre. Om jag inte hade kunnat försörja mig på musiken så hade den definitivt varit en stor del av mitt liv ändå, säger han.

Trots att musiken fanns närvarande under hela barndomen så är det första starka musikminnet från högstadiet. Orup och hans dåvarande band spelade på en skoldans i Kvarnbergsskolan i Huddinge.

–  Dagen efter på morgonen märkte jag att de andras syn på mig hade förändrats. Plötsligt var man någon, speciellt hos det andra könet. I alla fall i ett par veckor. Den viktigaste anledningen till att jag sysslar med det här är förstås kärleken till musiken, men också att skapa mig en plats i världen, säger Orup.

Hur gör man en bra poplåt?

– Man skriver jävligt många. Då ökar chansen att någon blir bra.

Känner du när du har skrivit en hit?

– Ibland kan man känna att den här borde bli en hit, men det är inte alls säkert att det stämmer. Sedan kan en låt som jag inte trott något om alls bli en hitlåt. Att ”Från Djursholm till Danvikstull” skulle slå anade jag till exempel inte.

På Wikipedia kan man läsa att Orup fick sitt smeknamn, som senare blev hans artistnamn, när han imiterade nyhetsankaret Lars Orup som liten. Det är inte sant visar det sig.

– Jag har faktiskt ingen aning om varför jag fick smeknamnet. Jag har ljugit om det i massor av intervjuer för att ha något att säga om det.

Orup gjorde dundersuccé i slutet av 80-talet med hitlåtar som ”Jag blir hellre jagad av vargar” och ”Regn hos mig”. Ännu större succé blev det med bandet GES, som bestod av honom Anders Glenmark och Niklas Strömstedt.

Sedan följde några hårda år i slutet av 90-talet. Han släppte två album som sålde dåligt och bestämde sig för att bara skriva musik för andra i fortsättningen.

– Jag tyckte synd om låtarna, som inte fick någon uppmärksamhet trots att jag gillade dem.

Efter några år började dock suget efter att göra saker i eget namn och att stå på scenen att pocka på igen. Albumet ”Faktiskt” sålde inte i några jättemängder men fick ett gott mottagande och showen ”Lena + Orup” gjorde braksuccé i Stockholm och ute i landet.

Även om morgondagens konsert kommer att innehålla låtar från föreställningen, så blir det inga shownummer utan enbart musik. Många klassiker utlovas.

– Det kommer att bli ett skönt gig. Det känns att allt sitter där det ska nu, säger han.