Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alltid koll på barnen

På förskolan I Ur och Skur i Västbyggeby har man infört ett helt nytt sätt att hålla reda på barnen.
Ett spårningssystem med en liten sändarbricka på barnens västar som personalen kan hålla koll på i en mottagare.
Allra bäst lämpar den sig vid utflykter - både i stan och ute i skogen.

En sändardel och en mottagardel som skickar signaler till varandra. Svårare än så är det inte. Det handlar om teknik, och dosan ser ut ungefär som en mobiltelefon med knappar på. När barnen går ut knäpper personalen på en bricka, som kallas tag, på deras västar. Dessa brickor har barnens namn på sig. Det gör att personalen sedan kan följa barnen i en liten mottagardosa med display, och se vart dem befinner sig. Man kan även ställa in en viss radie som barnen får röra sig inom, så att dosan varnar om ett barn går för långt bort.
– Det här är bra på utflykter både i skogen och i stan, inte minst för trafiksäkerhetens skull, säger förskolläraren Agneta Forsberg.
Ur och Skur-förskolornas koncept, som innebär att vistas mycket ute i naturen, blir allt vanligare. Deras personal använder sig av en speciell pedagogik, och utbildas av friluftsfrämjandet. De berättar att föräldrarna på förskolan hela tiden efterfrågar säkerhet.
– En mamma sade idag att hon ville ha en sådan här hemma också, säger Agneta Forsberg.
På förskolan i Västbyggeby går inte mindre än 45 barn, så naturligtvis kommer systemet där att underlätta personalens arbete genom att hjälpa dem att följa barnen. Men det kommer bara fungera som en avlastning. Spårningssystemet kan naturligtvis inte ersätta att personalen håller ett öga på barnen, och polisen ska självklart hjälpa till att söka om ett barn skulle försvinna. Nej, systemet ska endast ses som ett hjälpmedel, och inte utesluta någonting annat.
– Man kan koncentrera sig mer på pedagogiken och vara med barnen istället för att bara räkna dem, säger förskolläraren Anita Lindberg.
Personalen gick på kurs och utbildades för att lära sig hur det nya systemet fungerar i måndags. Det ska nu testas i sommar, för att sedan börja användas på riktigt i höst. Då ska alla barn få varsin väst. Liknande system finns redan på flera håll i Sverige, men personalen på I Ur och Skur tror att de blir först i Gävle med att använda den.
All utrustning är sponsrad av Gävle kommuns tekniska kontor och en lång rad olika Gävleföretagare. Även fast systemet fortfarande är nytt tror personalen att det kommer fungera bra. Barnen är sedan tidigare vana att använda västarna, men då har de varit utan tagbrickor.
– Ett barn ska inte kunna försvinna. Så är det bara, säger Agneta Forsberg.