Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alltid på barnens sida

Lukas Moodysson är konsekvent med en sak som filmskapare, han står alltid på barnens sida. Barnen bär på sanningen, så även i den här filmen.

I Mammut är ytan sofistikerad, man kan förledas att tro att man ska få se en amerikansk film om ett ungt par med en liten dotter som bor i en takvåning i Soho. Hon är läkare och han har blivit IT-direktör på något som antagligen började som ett ungdomligt intresse.

Redan i filmens inledning förstår man att detta inte kommer att bli någon komedi – när mamma, pappa, barn leker i lägenheten hör man en dov och hotfull ton. Nästa scen har musiken blivit glad igen men fröet är sått. Något hemskt kommer att ske.

Handlingen är inte komplicerad eller svår att förstå. Berättelsen är långsam och följer inte alls någon amerikansk berättarmall. Ellen och Leo arbetar så mycket att man har hembiträdet Gloria som tar hand om dottern Jackie. Gloria arbetar i USA hos Ellen och Leo för att försörja sina söner i Filippinerna. Sönerna längtar efter henne medan hon tar hand om andras barn.

Leo åker till Thailand och slås av exploateringen och tror att han ska må bättre om han bor i en enkel bungalow på stranden, men det hjälper inte.

Ellen arbetar som kirurg på nätterna och har svårt att sova på dagarna eftersom hon längtar efter sin dotter som leker med Gloria.

Musiken lyfter på ett förunderligt sätt filmen, liksom de udda inslagen i handlingen, som en lång scen när Leo tittar på en elefant vid vägkanten och försöker kommunicera med den. Man förstår inte vad det betyder, men scenen planterar eftertanke och det är vad hela filmen gör.

Den säger ingenting märkvärdigt som inte sagts förr. Det handlar om vårt sätt att leva, om exploatering, om vår önskan att leva ett enklare liv. Det handlar om att vi överger våra barn på olika sätt. Inte märkvärdigt alls, men Moodysson visar det enkelt och övertygande och med bra skådespelare.

Filmens namn är lika förbryllande som mycket annat i filmen. Inte svårt att förstå, för det kommer en förklaring, men ändå kan man inte sluta att tänka på det. Mammut...