Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allvarlig kritik mot sjuksköterska

GÄSTRIKLANDEn ambulanssjuksköterska får sträng kritik av socialstyrelsen för att inte ha tagit hand om en lungsjuk kvinna med misstänkt hjärtinfarkt ordentligt.

Den hälsocentral som kvinnan kom till först får också kritik för att den inte har möjlighet att mäta syrehalten i blodet.
Socialstyrelsen tycker inte heller att ambulanslarmet skulle ha haft så låg prioritet som tre.

Tryck över bröstet
Det var i våras som en kvinna i sjuttioårsåldern akut åkte till hälsocentralen eftersom hon hade svårt att andas och kände tryck över bröstet. Hon har en lungsjukdom, men fick då också behandling för en lunginflammation. Läkaren försöker lindra andningsbesvären, men bedömer att hon måste åka till medicinkliniken för bättre andningshjälp och för att avgöra om hon fått en hjärtinfarkt eller inte. En sjuksköterska övervakar kvinnans puls och blodtryck i väntan på ambulansen och rapporterar om hennes hälsotillstånd till ambulanspersonalen.

Fick inte syrgas
Väl i ambulansen övervakade ingen kvinnans blodtryck, puls eller syrehalt i blodet. Inte heller fick hon syrgas, trots att patienter med bröstsmärtor eller den lungsjukdom kvinnan har enligt direktiven ska ha det. Hon var klar och vaken hela tiden.

Inte befogenhet
Socialstyrelsen skriver att syrebrist kan ge svåra komplikationer. Ambulanssjuksköterskan hade inte längre befogenhet att ge syrgas, men socialstyrelsen anser att en ambulanssjuksköterska är skyldig att se till att patienten får den behandling som krävs och därför skulle ha bytt arbetsuppgifter med en kollega i ambulansen.
Socialstyrelsen riktar allvarlig kritik mot sjuksköterskan, som inte längre arbetar i ambulanserna, och skriver att verksamhetsansvariga ska se till att arbetsfördelningen i ambulanserna är klar och känd.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se