Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almagrundet kommer hem till Gävle

Gävles gamla fyrskepp Almagrundet är på väg hem. Det får nu en plats i Gavleån vid Gävle strand. Det skriver SVT Gävleborg.

Turerna kring Almagrundet, som byggdes av Brodins Skeppsvarf 1896, har varit många. Hon har tjänstgjort längs kusten och nere i Öresund men de senaste åren har fartyget legat i Västerås, där ägaren har varit villig att låna ut henne till Gävle. Men Gävle kommun har inte velat lägga pengar på henne. Men nu får hon alltså komma hem, tack vare privata finansiärer och en kajplats utlånad av Gävle kommun.

– Den kommer fortfarande att ägas av Knut Borg i Västerås som lånar ut den hit, han tycker det är viktigt att den finns där den byggdes en gång för snart 120 år sedan, Det är ett av de sista fartygen som finns kvar i originalskick från den tiden säger Mats Wiberg, som varit och med arbetat för att få Almagrundet till Gävle igen till SVT Gävleborg.