Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almodóvar har känsla för Cruz

Penélope Cruz och Pedro Almodóvar arbetar ihop igen – i ”Brustna omfamningar”.

– Jag blir mer och mer nervös när jag jobbar med henne, för hon litar så blint på mig. Jag blir paralyserad av skräck över att jag inte ska vara tillräckligt bra för henne, säger Almodóvar.

Pedro Almodóvar har genom åren gjort några av sina skådespelare världsberömda. Som Antonio Banderas och så Penélope Cruz, som han tidigare arbetat med i ”Köttets lustar”, ”Allt om min mamma” och ”Att återvända”.

Under tiden har Penélope Cruz blivit en stjärna i Hollywood. Så sent som i våras vann hon en Oscar för sin biroll i Woody Allens ”Vicky Cristina Barcelona”.

Almodóvar älskar att arbeta med henne – trots nervositeten.

– Det är trots allt fantastiskt att få arbeta med någon som har en så blind tilltro till dig, säger han.

”Brustna omfamningar”, som har Sverigepremiär i kväll, är ett drama som utspelas under flera tidsepoker, ett drama om kärlek, otrohet och död.

Det finns många uppenbara drag av klassisk film noir, och Almodóvar säger att detta är en genre han tycker mycket om.

– Det är en genre som på bästa sätt visar upp makt och de värsta sidorna med makt. Det är också en genre som ger dig fritt spelrum att komma med samhällskritik.

Filmens manliga huvudperson är filmregissör och här finns en ”film i filmen”. Och eftersom det reflekteras en del över filmskapande, kan man ju undra om detta är Almodóvars ”8 1/2”?

Han rodnar nästan.

– Det skulle inte falla mig in att jämföra mig med Fellinis mästerverk, men på ett blygsamt sätt är detta kanske min ”8 1/2” Det var inte meningen att det skulle bli så, men det blev en hel del reflektioner över mitt liv, det jag är rädd för, det jag är besatt av.

Almodóvar berättar att han när manusarbetet startar gör detta utan tanke på skådespelare. Efter de första utkasten börjar han ”se ansikten”.

– Jag tar alltid kontakt med skådespelarna i sista minuten. Så mycket kan ändra sig. En karaktär kanske blir yngre eller till och med byter kön. Men det är klart, om jag har haft en positiv erfarenhet av en skådespelare tidigare, så är ju chansen stor att jag vill jobba med honom eller henne igen.

Almodóvar söker uttrycksfulla och känslosamma skådespelare och fokuserar inte så mycket på skådespelartekniken.

– Det är känslorna som är viktigast. Jag vill också ha humor och instinkt och kunskap. Intelligens är inte så nödvändig – men dom får gärna vara mycket sexiga.

I ”Brustna omfamningar” skildrar Almodóvar bland annat drogmissbruk, och han berättar öppet om sitt eget kokainberoende.

– På 80-talet var droger en del av livet. Jag var lycklig nog att kunna sluta, när jag kände att det påverkade mig, att det kunde ta livet av mig.

Han festade till tre på nätterna och steg sedan upp på morgonen för att få till sitt jobb på ett telefonbolag. Det var en vild period i hans liv.

– Det var orgier, det var massiva doser av droger och sex. Jag skrev en dagbok om dessa nätter och som jag sedan publicerade anonymt i en tidning.