Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almsjukan drabbar Gävle

Grävspår i barken och svarta svampangrepp i trädet. När den gamla almen vid Gammelbron fälldes på onsdagseftermiddagen stod det klart att almsjukan kommit Gävle. Samtidigt rapporteras att även askskottsjukan nått hit.

Den stora almen som stått inklämd mellan Gammelbron, Gavleån och Västra vägen har fällts.

Efter en tids sjukdom med kala grenar och glest lövverk kom i våras nådastöten när stadsarboristen Ricky Morelli slog larm om misstänkt almsjuka. Och när de översta grenarna i går sågades av bekräftades hans oro.

– De svarta fläckarna är svampangrepp. Troligtvis är det en mildare variant av almsjukan som dödar träden på ett par år. Har vi otur kommer även den aggressivare varianten, den kan döda träden på några veckor, säger han.

Almsjukan har tidigare tagit död på stora bestånd av alm i södra Sverige.

Till exempel nämner Ricky Morelli Malmö där endast 2 000 av tidigare 40 000 almar finns kvar. Det är nu första gången som trädsjukdomen, vilken sprids av almbarkborren, påträffas i Gävle och risken är stor att den breder ut sig.

Under gynnsamma förhållanden kan almbarkborren förflytta sig tio mil på ett dygn och i dag ska en alm i Regementsparken undersökas för att se om den drabbats.

I Gävle är lind det vanligaste lövträdet och almarna utgör knappt tio procent av träden. Bland annat finns det stora almar i Boulognerskogen, Regementsparken och Stadsträdgården.

Det effektivaste sättet att hindra sjukdomen från att sprida sig är enligt Ricky Morelli att vaccinera friska träd.

– Det har visat sig effektivt i Tyskland och Holland men vaccinet är inte godkänt i Sverige ännu. Dessutom måste träden vaccineras om varje år vilket kan bli dyrt, nu ska vi höra med länsstyrelsen och politikerna om det finns pengar, säger han.

För att bevara den biologiska mångfalden i Gävle hoppas parkingenjörerna även på att kunna plantera almar som är resistenta mot sjukdomen.

En anledning till att almsjukan tagit sig norr om Dalälven kan enligt Cristian Jansson, parkingenjör på tekniska kontoret, vara de senaste årens milda vintrar.

Dessutom har varma och torra somrar stressat träden och i fredags kom signaler på att även askskottsjukan nått Gävle.

– Askskottsjukan är inte lika allvarlig som almsjukan eftersom den inte angriper äldre träd. De askar som drabbats har vi nu under observation, säger Cristian Jansson.