Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almsjukan har drabbat Gävle

Almarnas fiende nummer ett – almsjukan – har troligtvis nått Gävle. Ett träd vid Gammelbron på Västra vägen måste fällas då risken för trädsjukdomen är överhängande.

Annons

Grävspår i barken och svarta svampangrepp i trädet. När den gamla almen vid Gammelbron fälldes på onsdagseftermiddagen stod det klart att almsjukan kommit Gävle. Samtidigt rapporteras att även askskottsjukan nått hit.
Den stora almen som stått inklämd mellan Gammelbron, Gavleån och Västra vägen har fällts. Efter en tids sjukdom med kala grenar och glest lövverk kom i våras nådastöten när stadsarboristen Ricky Morelli slog larm om misstänkt almsjuka. Och när de översta grenarna i går sågades av befarades hans oro.
– De svarta fläckarna är svampangrepp. Troligtvis är det en mildare variant av almsjukan som dödar träden på ett par år. Har vi otur kommer även den aggressivare varianten, den kan döda träden på några veckor, säger han.