Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 spelmän hyllade Byss-Calle

/
  • Foto: LARSGÖRAN SVENSSON Trogen besökare. Sture Sahlström, bror till den riksbekante spelmannen Erik Sahlström kom från Trollrike i Tobo och besökte stämman även i år.

ÄLVKARLEBYByss-Calle stämman 20 -årsjubilerade på Gammelgården i Älvkarleby på söndagen inramat av ettunderbart sensommarväder. Byss-Calle, Carl Ersson Bössa 1783-1847, själv en storspelman njöt säkert i sin himmel av det vackra spelet på Gammelgårdens tun.

Annons
Stämman började som brukligt med gudstjänst, ledd av kyrkoherde Lars Gustafsson i Älvkarlebys kyrka där kända spelmän från Norduppland deltog.
Britt-Marie Strand, hembygdsföreningens ordförande hälsade spelmännen välkomna och därefter började det så bekanta uppspelet antingen enskilt eller i grupp. Runt 200 spelmän deltog med fiol, nyckelharpa, dragspel och gitarr.
Den nu snart berömda spelmansmaten, bestående av köttbullar och mos som är gratis för alla som trakterar ett instrument under dagen avnjöts i sedvanlig ordning.
Stämman startade exakt 200 år efter Byss-Calles födelse, 1983, och hembygdsföreningen vill med detta hålla intresset levande för folkmusik och behålla Byss-Calles låtskatt som är ett musikarv från nedersta delen av Dalälven.
Jarl "Jalle" Holmström samordnare för stämman i många år, för dagen kallad " Byss-Jalle" av Britt-Marie Strand, kåserade om " Älvkarlebytonen".
Älvkarleby Dansgille och dans på logen till Åkerbypojkarna avslutade denna jubileumsstämma i Älvkarleby detta år.

LARSGÖRAN SVENSSON

Mer läsning

Annons