Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3-3-systemet måste vänta

ÄLVKARLEBYPersonalen får vänta ett tag till innan man kan varva tre dagars arbete med tre dagars ledighet. Det så kallade 3-3-systemet, som föreslagits att införas inom omsorgen.

Annons
ocialnämnden vill fortsätta att göra bedömningar av vad systemet kommer att kosta i arbetstidsförkortning och vad det kan ge tillbaka i minskad sjukfrånvaro och färre vikarier.
Ett beslut kan i stället tas vid sammanträdet den åttonde oktober.

23 punkter
Då ska nämnden också ta ställning till flera av de 23 punkter som tagits fram för att komma till rätta med den skenande ekonomin. Liksom GD tidigare berättat pekar prognoserna på ett underskott på närmare 14 miljoner kronor. I slutet av maj låg prognosen på åtta miljoner över budget.
Även barn- och utbildningsnämnden har en negativ ekonomisk utveckling och sammantaget gjorde det att kommunfullmäktige införde ett investeringsstopp vid onsdagens möte.

Överförbrukning
Orsakerna till den trista utvecklingen är att man tvingats till en överförbrukning av personalkostnaderna på grund av att så många är sjukskrivna inom vården och omsorgen. Dessutom har man fått ökade kostnader för placering av barn och vuxna inom socialtjänsten.
De 23 punkterna innebär en ordentlig genomlysning av socialförvaltningens verksamhet och en följd av förändringar kan komma att tas för att minska kostnaderna.
Genom att införa ett så kallat tvättstugeschema inom hemsjukvården beräknar man att vikariekostnaderna ska kunna sänkas med 40 procent.
Boendet Bergslyckan kan komma att stängas igen. Besparingseffekterna är dock inte framtagna ännu.

Diskussioner
Landstingets övervältrande av vårdkostnader på kommunen bör diskuteras mellan parterna. Där hoppas socialchefen Jan-Åke Olsson få tillbaka 8,9 miljoner kronor från landstinget.
- Inom ett par veckor ska man ha politiska diskussioner om det här. Men det är svårt att bedöma om vi får några pengar, säger han.
Med 3-3-modellen hoppas man kunna spara miljontals kronor i minskade vikariat och sjukskrivningstal.

Billigare alternativ
Biståndsbedömningarna kan komma att bli striktare och de dyra institutionsplaceringarna ska man kanske komma ifrån genom att erbjuda kvalitativt men billigare alternativ på hemmaplan.
I oktober och framåt ska det stå klarare hur man ska gå vidare, berättar Jan-Åke Olsson.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons