Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarlebyborna är nöjda men otrygga

Femhundra Älvkarlebyinvånare fick sätta betyg på sin kommun. Resultatet visar att de är nöjda med skola och vägskötsel, men saknar fritidsaktiviteter och känner sig otrygga.

Annons

De upplever också att de har mindre att säga till om och har lägre förtroende för sina kommunpolitiker än andra svenskar.

Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som har undersökt 128 av landets 242 kommuner. De utvalda invånarna fick betygsätta kommunen när det gäller arbetsmarknad, utbildningsmöjligheter, trygghet, trafikförbindelser, bostäder, fritidsaktiviteter och utbud av affärer. De fick också bedöma hur de kommunala verksamheterna fungerar och hur det är ställt med den lokala demokratin.

Dessutom fick de svara på frågan om de rekommenderar sin kommun för vänner och bekanta. Två femtedelar av Älvkarlebys invånare är tillräckligt nöjda med kommunen för att rekommendera andra att flytta dit, men nästan en femtedel avråder från det.

Jämfört med invånare i andra svenska kommuner är Älvkarlebyinvånarna mer nöjda med skolan och vägskötseln än genomsnittet, men saknar ett bra fritidsutbud. Vid en jämförelse med kommuner i samma storlek är de mer tillfreds med kulturutbudet, miljöarbetet och affärsutbudet. Samtidigt litar de mindre på sin räddningstjänst och känner sig mer otrygga. Just tryggheten rekommenderar SCB att kommunen arbetar med.

När det gällde demokratifrågan upplevde Älvkarlebyborna att de har mindre inflytande jämfört med invånare i andra kommuner och har också ett lägre förtroende för sina politiker. Även här ser SCB att de förtroendevalda i Älvkarleby har något att ta tag i.

Mer läsning

Annons