Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnsligt roligt med sommarläger på Hyttön

/
  • Att bada är den absolut mest populära aktiviteten på daglägret på Hyttön utanför Älvkarleby. Varken regnväder eller snoken som sägs bo i vassen vid bryggan avskräcker barnen från att plaska runt i vattnet varje dag.
  • Emelie Persson räds inte våghalsiga hopp från bryggan.
  • Carl Persson sitter och målar.
  • Jasmine Jansson och Emmy Karlsson spelar Gurkan.

Just nu pågår ett friluftsläger på Hyttön för barn från Älvkarleby ­kommun. Nytt för i år är att lägret håller på i två veckor.

Annons

Hyttö dagläger är nu inne på sin andra vecka. Projektet är i första hand till för barn som inte alltid har en chans att få komma ut på semester. Barnen är mellan sju och tolv år gamla och kommer från fyra olika skolor i Älvkarleby kommun.

Josefine Palmgren Mattson, 9 år, tycker att det är helt suveränt att hänga på läger. Trots att det bor en vattensnok i vassen precis vid bryggan.

– Jag är inte rädd för ormar, han har till och med ett namn. Vi kallar honom Herr orm, säger hon.

Lägret är ett dagläger vilket betyder att barnen kommer varje morgon klockan nio och åker hem tre på eftermiddagen. Här kan barnen fiska, paddla, tälja och ha det bra i sommarvädret.

Men det råder ingen tvekan om vad som är mest populärt. Bada! Till och med när det regnade dagen före midsommar var de i vattnet och plaskade, berättar Kristian Larsson, som är en av fem ledare på lägret.

På en filt i skuggan sitter Jasmine Jansson, 8 år, och Emmy Karlsson, 9 år, och är uppslukade av kortspelet Gurkan.

De vill inte att lägret ska ta slut.

– Om jag inte var här skulle jag bara vara hemma och ha tråkigt, säger Jasmine utan att släppa korten med blicken.

Gurkan kräver uppenbart totalfokus.

Om barnen fick bestämma själva skulle de gärna sova över på lägret också. Då skulle man ju kunna ha spökvandringar och lära känna de nya kompisarna ännu mer.

Även Lotta Sörehall, ansvarig för lägret, tycker att ett övernattningsläger skulle vara en självklar utveckling på konceptet.

– Tänk om fler barn fick chansen att få komma hit ut och bada och ta det lugnt, det skulle vara drömmen, säger hon.

Mer läsning

Annons