Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre att vara på hemmaplan

ÄLVKARLEBYKöerna i Gävle och Uppsala är för långa och det geografiska avståndet avskräcker. Individ- och familjeomsorgen vill därför bygga upp en egen permanent verksamhet för barn till missbrukare i Älvkarleby kommun.

Annons
För att utbilda två socionomer som kan leda grupper med barn och tonåringar har man nu sökt 143 500 kronor från länsstyrelsen. Lika mycket bidrar socialnämnden med själv i form av lokaler och personalresurser.
Går allt som man hoppas ska verksamheten kunna vara igång år 2004.
- Ja, målet är att driva det i egen regi då, med egen utbildad personal. Vi håller tummarna att vi får pengarna från länsstyrelsen, konstaterar Anki Forsgren, 1:e socialsekreterare.

Långa väntetider
I dagsläget bedriver individ- och familjeomsorgen ingen egen verksamhet med stödgrupper för barn till missbrukare. De befintliga verksamhet som finns till hands är Trappan i Uppsala och Grinden i Gävle. Men för att få plats där kan väntetiderna bli upp till två år långa.
- Det är inte skäligt att vänta så länge om man ska se till barnens bästa, tycker hon.
Sedan ett par år har man därför köpt in tjänster från föreståndaren för halvvägshuset Medvinden i Gävle. Ett kooperativ som främst hjälper kvinnor att bli drogfria.
I Älvkarleby håller föreståndaren i två grupper med fem-sju barn per grupp, indelade efter ålder. Men det vore bra att kunna bedriva verksamheten med egen personal för att få ett helhetsperspektiv på problemet. Dessutom blir det troligen en ekonomisk fördel, menar Anki Forsgren.

I ett tidigt skede
I ansökan till länsstyrelsen lyfter man fram Nätverkets arbete. Det är ett samarbete mellan främst socialnämnden och skolan för att i ett tidigt skede komma i kontakt med barn och familjer där det finns alkohol- och drogproblematik.
Kombinationen mellan Nätverket och egna stödgrupper är något man tycks eftersträva i ansökan.
Tanken är att man ska ha grupper med sex-tio personer i åldrarna 6-17 år. De ska träffas en gång per vecka i 15-20 veckor.

Förebyggande
Syftet med stödgrupper är att lära barnen att identifiera och uttrycka känslor samt att arbeta förebyggande när det gäller fysisk och psykisk ohälsa, utanförskap och missbruk.
Anki Forsgren tror att behovet av stöd är större än man anar. Tyvärr är det många barn som lever i familjer där missbruk förekommer.
- Vi har de barn som kommit till vår kännedom. Men det finns säkert lika många till som skulle behöva hjälp. Vi når inte alla, suckar hon. Hon menar dock att man får tänka så att varje barn som får hjälp ändå är ett steg i rätt riktning.
Nästa vecka tar socialnämndens arbetsutskott upp frågan. När ansökan ska behandlas av länsstyrelsen är mer oklart.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons