Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåsta på sillkvällen

/
  • Ola Lindberg och Joakim Sjöstrand från Miljöpartiet berättar för de äldre på Fyrklövern att de inte blir någon sillkväll. De äldre verkar känna de två miljöpartisterna väl, men visste inget om deras politiska hemvist. De blir besvikna på de folkvalda, men blir förstås glada när de två miljöpartisterna har med sig fika.

Miljöpartisterna Joakim Sjöstrand och Ola Lindberg vill bjuda de äldre på serviceboendet Fyrklövern på sillkväll. Men initiativet uppfattas som politisk sponsring. Partierna i Älvkarlebys kommunfullmäktige sätter stopp för sillfesten.

Annons

I går besökte de två ersättarna i kommunfullmäktige serviceboendet som privatpersoner. Ur egen plånbok bjöd de på fika som plåster på såren för att de äldre inte får sin sillkväll.

De tycker att diskussionen är märklig eftersom sillkvällen inte aviseras som Miljöpartiets arrangemang. Joakim Sjöstrand och Ola Lindberg har hälsat på och ordnat fika för partipengar förut, men har aldrig haft på sig partijackor eller talat om att det är Miljöpartiet som står för kaffet.

– Det hade varit bättre om partierna kunde enas om att alla skulle göra något för de äldre i kommunen. Jag är säker på att det inte finns något i kommunallagen som förbjuder oss att göra det, säger Joakim Sjöstrand.

Bakgrunden till sillkvällen är att kommunen av besparingsskäl dragit in på Fyrklöverns kvällspersonal, vilket gör det svårt att arrangera kvällsaktiviteter. Tio ungdomar från Växthuset ställde upp, men när miljöpartisterna frågade förvaltningen blev sillfesten politisk.

– Joakims och Olas initiativ är det inget fel på. Men frågan kom från förvaltningen för att det inte ska vara för mycket spring där, säger kommunalrådet Inga-Lil Tegelberg , S.

Partierna kom överens om att politiker inte ska engagera sig i verksamheterna på det viset eftersom det är en form av politisk sponsring. Framförallt diskuterades det hur det kommunala partistödet ska användas.

– Problemet är att de vill använda partistödet till det här. De pengarna ska gå till att vidareutbilda partiernas medlemmar och sådant, säger oppositionsrådet Kenneth Holmström, M.

Även Miljöpartiets gruppledare Hans Wennberg fick gå med på överenskommelsen.

– Jag var den som inte riktigt höll med, men de andra var överens om det så jag fick vika mig. Det märkliga är att många av oss är engagerade i andra föreningar som ordnar aktiviteter i äldreomsorgen och då är det okej att vi är där, säger han.

Joakim Sjöstrand tror att det finns andra politiska motiv bakom uppgörelsen. Hos de etablerade partierna finns enligt honom en oro för att mindre demokratiskt sinnade partier ska ordna aktiviteter i de kommunala verksamheterna.

– Det finns politiska färger som är betydligt farligare än vår gröna. Svenskarnas parti försöker till exempel etablera sig här i kommunen, säger Joakim Sjöstrand.

Mer läsning

Annons