Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråda dagar inför julen

/
  • Konsumentvägledarna Catharina Almlöf och Peter Arnell finns till hands för konsumenterna i julhandeln. I går var de på julmarknad på Laxön i Älvkarleby.

– Med tanke på den konsumtionshets som råder i dag är det lätt att göra köp man ångrar. Då gäller det att ha koll på sina rättigheter och vad som gäller, säger Catharina Almlöf, konsumentvägledare vid Konsument Gästrikland.

Inför jul finns hon och kollegan Peter Arnell ute i julhandeln.

Annons

I går var de på julmarknaden på Laxön i Älvkarleby.

– Vi brukar vara i Valbo Köpcentrum, i Gävle och på andra större ställen, men i år bestämde vi oss för att vi ska satsa på de mindre kommunerna; Älvkarleby, Hofors och Ockelbo. Vi har gått runt och pratat med folk, fått en mer personlig kontakt, säger Catharina Almlöf.

Konsumentvägledarnas uppgift är just att vägleda konsumenter.

– Till oss vänder sig de som kanske känner sig orättvist behandlade av en säljare; nånting kan till exempel ha gått sönder och man får inte hjälp. Men vi jobbar också mycket förebyggande och ger råd, som att man aldrig ska ingå avtal på telefon och att man inte ska skriva på något utan att ha läst igenom allt först.

Catharina Almlöf och Peter Arnell säger att det vanligaste bekymret de stöter på i dag har med hantverkstjänster att göra.

– Det är av många olika anledningar, som ROT-avdrag eller Timelleffekten, att fler tror att de kan fixa saker utan att ha riktiga kunskaper. Sen handlar många frågor om köp och avtal kring television, telefoni, internet och hemelektronik.

– Och bland företagare så drabbas många av bluffakturor i dag, tillägger Peter Arnell.

Catharina Almlöf säger att konsumenterna generellt har bra koll.

– Men i köphetsen, särskilt nu kring jul, är det klart att mycket kan gå överstyr. Man kanske är stressad och inte kollar upp allt så noga. Det kan vara lätt att falla för lockelser.

På torsdag finns Catharina Almlöf och Peter Arnell på julmarknaden i Hofors och på onsdag i nästa vecka är det Ockelbo centrum som får besök av konsumentvägledarna.

– Men i köphetsen, särskilt nu kring jul, är det klart att mycket kan gå överstyr. Man kanske är stressad och inte kollar upp allt så noga. Det kan vara lätt att falla för lockelser.

Catharina Almlöf

Mer läsning

Annons