Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byss-Callestämma med långväga gäster

/
  • Inne på Gammelgårdens tun hölls det allspel under ledning av Leif Alpsjö.
  • Hana från Japan kom till Älvkarleby för att lära sig spela nyckelharpa och fiol och det gör man bäst på Byss-Callestämman. 

Byss-Callestämman som arrangerades av Hembygdsföreningen vid Gammelgården i Älvkarleby under söndagen lockade som vanligt mycket folk och många glada spelmän.

Annons

Stämman inleddes med en gudstjänst i Älvkarleby kyrka där några av spelmännen medverkade. Därefter marscherade man upp till Byss-Callestenen där allspelet med Leif Alpsjö som spelledare tog sin början efter att Britt-Marie Strand hållit ett invigningstal för stämman.

Inne på gårdstunet tog några av spelmännen chansen att spela upp en Byss-Callelåt och för det fick man ett märke och ett diplom. En som medverkade där var Hana som kommit ända från Tokyo för att lära sig att spela nyckelharpa och fiol och då självklart även låtar av den kända spelmannen från Älvkarleby.

Tanken med stämman är att hålla folkmusiken vid liv och att väcka och vidga intresset för Byss-Calle eller Carl Ersson Bössa som han egentligen hette. Under dagen medverkade även Älvkarleby Folkdansgille med dansuppvisning på tunet. 

Text och foto: Nils-Olof Engberg

Mer läsning

Annons