Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratiska särlistan återtog förlorad mark

ÄLVKARLEBYDen nybildade fullmäktigegruppen kommunens väl, kv, gjorde i går entré i Älvkarlebypolitiken. Genom att sluta sig samman med Roger Skärberg, mp, och Bengt Ahlqvist, politisk vilde på fp-mandat, så återtar demokratiska särlistan det inflytande som man tappade i valet, då fem mandat blev tre.

Annons
Skillnaden nu är dock att man delar med sig av några nämndsmandat till de nya alliansvännerna.
Men hur intimt ska företrädarna från de olika lägren samarbeta egentligen? Blir det en varaktigare allians även utanför de kommunala nämnder och styrelser som man fått platser i?
- Det här är början på något nytt. Det kan bli ett nytt parti, säger Torbjörn Löfgren, ds, och får stöd från sina partikamrater och Bengt Ahlqvist.

Nytt parti av allians?
Roger Skärberg ser framåt mot valet 2006 då kv planerar att gå fram med ett gemensamt valprogram. Han tror också att det kan bli ett nytt parti av alliansen. Men han tänker inte gå ur miljöpartiet i så fall och bli en del av ett nytt parti.
Vad tycker miljöpartiet centralt om att du deltar i ett sånt här samarbete?
- Så länge vi får inflytande och kan driva vår politik så kan jag inte se att de har något emot det, säger han.
- Står miljöpartiet ensamma så får vi inget inflytande alls med styrelseposter, konstaterar Roger Skärberg.
Bengt Ahlqvist vill ännu inte ange varför han har brutit med de tidigare samarbetspartnerna i fp, m, kd och c. Han tycker att han har fått oskäligt mycket osaklig kritik för sitt agerande. Liksom tidigare hänvisar han till ett kommande pressmeddelande där han ska förklara sig utförligt.
Stämningen under gårdagskvällen var inte god mellan honom och de övriga borgerliga ledamöterna.
Kommunens väl har ännu inte utsett en gruppledare i fullmäktige. Men för Roger Skärberg är kandidaten Hanserik Stolpe, som i dag är ds gruppledare.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons