Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomin i fokus

ÄLVKARLEBY
Det blev en varierad men kort debattstund när fullmäktiges ledamöter fick säga vad man ville i går kväll.

Annons
Naturligtvis stod kommunens svåra ekonomiska läge i fokus och medvetenheten om det togs upp av flera talare.
Men man gjorde det på väldigt olika sätt.

Svårt att gå ihop
Björn Karlsson, s, tyckte att kommunens förutsättningar är bra men att man ändå har svårt att få inkomster och utgifter att gå ihop. Man måste våga ta svåra nedskärningsbeslut.
Lars-Åke Karlsson, v, gick inte med på att ingenting är heligt i nedskärningstider. Kommunens ekonomi får inte i alla lägen gå före hur folk har det.
Lars Andersson, ds, förstod inte hur det kunde vara lönsamt att lägga ner demensboendet Bergslyckan.
Roger Skärberg, mp, ville satsa på ett badhus för att få folk friskare och vård på hemmaplan för att spara stora pengar.
Mats Östlund, m, anklagade socialdemokraternas styre för att satsa för mycket på annan verksamhet än vård, skola och omsorg. Man måste våga prioritera dessa, tyckte han.

Illasinnade rykten
Folkpartiets Ann-Cathrin Larsson ville hellre prata om etiken och påpekade hur svårt det är att arbeta politiskt när politiker sprider illasinnade rykten om varandra.
Dessutom angrep hon s och v för att ha gynnat det nyskapade kommunens väl när man tillsatt nämndernas arbetsutskott, på den borgerliga tältgruppens bekostnad.
Ulla Westerlind, kd, tyckte att föräldrarna bör ta hand om barnen mer istället för barnomsorgen.

Ett hån mot sd-väljare
Gunnbritt Holmgren, sd, angrep alla partier för att man inom sverigedemokraterna inte har fått några nämndsplatser tilldelade. Ett hån mot deras väljare, tyckte hon.
Stundtals var stämningen irriterad när socialdemokraterna och moderaterna gick på varandra om ekonomin och när folkpartiet och moderaterna anklagade s för att manipulera valresultatet när man enväldigt valde ut personer till arbetsutskotten.
Roligare var det när moderaternas Kenneth Holmström förknippade vänsterpartiet i kommunen med det hårda kommuniststyret i Nordkorea.
Lars-Åke Karlsson, v, kontrade med att högern varit emot det mesta av social utveckling i landet genom tiderna.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons