Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil och Linnea prisades för sin insats

/

Nyligen brann deras hus i Skutskär ner till grunden.

I går prisades Linnea och Emil Moffatt, 6 och 7 år gamla, för sin rådiga insats.

– När Emil skrek att det brann tänkte jag bara ”Hjälp, jag måste ut!”, säger Linnea.

Annons

Det var en lugn kväll, söndagen den 6 februari, hemma hos Linnea, Emil och deras mamma Therese Johansson på Flerängsvägen i Skutskär. Emil satt och tittade på tv när han plötsligt upptäckte att det brann.

– Vi hade ett träbord bredvid tv:n. Det måste ha blivit något elfel i väggen för plötsligt slog det upp lågor från bordet, säger han.

Precis som sin syster hade Emil nyligen fått brandutbildning i skolan. Han skrek åt de andra att det brann.

Mamma Therese gjorde först ett försök att släcka branden, men Emil och Linnea förstod att det brann alldeles för mycket och att de måste ut.

– Jag har lärt mig att när det brinner ska man skrika så att alla hör och snabbt ta sig ut till en samlingsplats. Man ska aldrig gå in och leta efter leksaker, säger Emil.

Även Linnea var helt på det klara med vad som gällde när hennes bror ropade.

– Jag tänkte att jag måste ut på en gång. Jag ville inte dö, jag ville leva. Fast jag tänkte jättemycket på våra två hundar, säger Linnea.

Hundarna flydde upp på övervåningen där de omkom i den kraftiga branden.

När Emil, Linnea och Therese hade tagit sig ut tog det bara några minuter innan villan var helt övertänd. Trots att räddningstjänsten var snabbt på plats så gick inget av huset att rädda. Kåken hade gamla väggar klädda med papp, vilket gjorde brandförloppet extra häftigt.

– Utan brandutbildning i skolan hade nog barnen först försökt hämta sina favoritleksaker. Då hade det varit försent, säger Therese.

I går var Linnea och Emil inbjudna till brandstationen i Skutskär där de fick motta medaljer, diplom och Bamses brandhjälmar för sitt rådiga agerande.

– Ni gjorde allt enligt regelboken. Ni var fantastiskt duktiga, berömde räddningschefen Tommy Törling.

Förutom tårtkalas med brandmännen som hjälpte till att släcka branden blev det – till Linneas och Emils förtjusning – även en tur med brandbilen runt kvarteret.

Båda har efter branden varit och tittat på det nedbrunna huset.

– Det kändes konstigt att vara där. Jag saknar våra hundar, säger Linnea.

Precis som tidigare turas barnen i dag om att bo varannan vecka hos mamma och varannan vecka hos pappa Daniel Moffatt som också var med i går. Therese har flyttat ihop med sin tidigare särbo. Den plusförsäkring som Therese hade tecknat täcker upp det nedbrunna huset som av allt att döma kommer att byggas upp igen på samma plats.

– Kanske kan det stå klart redan i december, säger Therese Johansson.

Mer läsning

Annons