Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygbolag bryter mot regel om resa inom EU

/
  • De kom aldrig i väg till systerns bröllop i Storbritannien. Robert Mizen och Anastasia Vatisova brottades förgäves med två trilskande flygbolag.

De hade flygbiljetter, alla nödvändiga papper och kopior på EU-regler. Men Robert Mizen och hans hustru Anastasia Vatisova fick ändå inte flyga från Sverige till Storbritannien, varken med Ryanair eller med British Airways.

– De har inte utbildat sin personal, säger Robert Mizen.

Annons

De har bott i Sverige i över två år. Robert Mizen, egen företagare och brittisk medborgare, såg fram emot resan till sitt hemland tillsammans med sin fru. De skulle fira hans systers bröllop, träffa släkten i Storbritannien under några dagar och koppla av.

Brittiska ambassaden i Stockholm gjorde klart för dem att Anastasia Vatisova, som är rysk medborgare, inte skulle behöva något visum för att ta sig in i landet. Eftersom de är gifta har hon samma rätt som Robert Mizen att resa fritt inom EU.

Men det som ambassadpersonalen var så säkra på var Ryanairs personal helt ovetande om. Anastasia Vatisova fick inte gå ombord på planet på Skavsta flygplats i onsdags i förra veckan, trots att Robert Mizen försökte förklara att bolaget i så fall bröt mot EU-lag.

De fick åka hem till Skutskär igen och bokade i stället biljetter med British Airways två dagar senare. Då hade Robert Mizen fått en försäkran om att bolaget höll sig till EU:s lagar och regler, utan undantag.

Men på Arlanda upprepades proceduren. Robert Mizen fick gärna åka med, men hans hustru fick inte kliva ombord.

Robert Mizen lyckades få kontakt med de brittiska inresemyndigheterna och ville att personalen på British Airways skulle tala med dem. Då stängde de helt enkelt glasluckan.

Paret kontaktade polisen på Arlanda som konstaterade att Robert Mizen och Anastasia Vatisova hade helt rätt. Något visum behövs inte för den som är gift med en EU-medborgare. Men de kunde inte tvinga flygbolaget att låta dem gå ombord.

Efter sex timmar på Arlanda fick de för andra gången åka tillbaka till Skutskär, och något tredje försök att komma iväg blev det inte.

– Jag har inte varit hemma i Storbritannien på två år. Jag hade verkligen sett fram emot att få träffa familjen och vara med på min systers bröllop, säger Robert Mizen.

Nu kommer de att kräva kompensation av flygbolagen, inte bara för egna utlägg och resor utan också skadestånd.

Arlandapolisen påpekade att flygbolagen faktiskt inte bara gjorde livet surt för paret från Skutskär utan också bröt mot en av EU:s grundläggande regler, rätten för EU-medborgare att resa fritt.

– Jag kommer att försöka driva det till EU-domstolen. Jag har förstått att det är många som har haft det här problemet.

Hur kommer ni att göra nästa gång ni vill resa till Storbritannien?

– Ärligt talat vet jag inte. Arlandapolisen föreslog att nästa gång någon i familjen gifter sig borde de göra det i Sverige, säger Robert Mizen.

GD har förgäves försökt få Ryanair och British Airways att uttala sig.

Mer läsning

Annons