Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förälskelsen ledde till knarkåtal

/

GÄVLEKärleken slutade med åtal för grovt narkotikabrott för den 18-åriga gymnasieflickan.På Internet mötte hon den 20-årige sundsvallsbo som misstänks ha köpt 317 gram heroin - den man åt vilken flickan ska ha förvarat 50 000 kronor av knarkpengar.

Annons
Första kontakten var via Internet och snart var förälskelsen ett faktum.
- Javisst, bekräftar hennes advokat Staffan Dahlin vid Lindbergs Advokatbyrå i Gävle.
För 20-åringen verkade det handla om mer än bara kärlek.
- Hon fick agera bank helt enkelt, kommenterar Dahlin misstankarna mot sin klient.
Gefle Dagblad kunde i fredagens tidning berätta om den spektakulära utredningen. Att den heroinhärva som sedan slutet av augusti utretts av narkotikaspanare i Skåne och Sundsvall även hade en koppling till Gävle.
En eftermiddag i början av september hämtades den ostraffade flickan till polisförhör. En chock, bekräftar försvarsadvokaten.
- Precis. Men hon mår ganska bra i dag och har repat mod, säger Staffan Dahlin.
Trots att 18-åringen på intet sätt misstänks för att själv vid något tillfälle ha haft direkt kontakt med heroinet, väljer chefsåklagaren i Sundsvall det tyngsta artilleriet. Misstanken om grovt narkotikabrott förutsätter att 18-åringen ska ha känt till att pengarna hon förvarat kommit från och skulle användas till heroinhandel.
Staffan Dahlins åsikt är att åklagaren går för hårt fram.
- Ja, det tycker jag. Hon har inte haft direkt vetskap att pengarna varit avsedda för narkotika, säger advokaten.
Det kommer också att bli försvarets linje under den pågående rättegången. Att 18-åringen saknade uppsåt och inte har vetat någonting om vilken typ av narkotika som varit aktuell i vilka mängder. Eller att hon ens med visshet vetat att pengarna kommit från narkotikahandel eller skulle användas till nya köp.
Med de argumenten hoppas Staffan Dahlin att tingsrätten ska döma för vårdslöshet med narkotika i stället för grovt narkotikabrott.
Om tingsrätten ger Dahlin rätt riskerar 18-åringen böter eller fängelse i högst ett år.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons