Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola sparar 100 000 om året

ÄLVKARLEBYHyran för Kvarngärdets förskola sänks med minst 100 000 kronor per år nu när Älvkarlebyhus har köpt fastigheten för 2,3 miljoner kronor av HSB. Från årsskiftet stannar hyresinkomsterna inom kommunen i stället för att gå till HSB i Uppsala.

Annons
- Det var inte dumt. Passar mig alldeles utmärkt, säger en glad Anneli Freme, rektor för Södra skolområdet. Hon får nu klart bättre förutsättningar att lägga en rimlig budget för verksamheten.
Det är en långvarig fråga som nu nått sin lösning. Hyreskontraktet mellan kommunen och HSB slöts 1988 och grundades på de då rådande bostadsrättspriserna. Priser som har sjunkit betänkligt sedan dess. Bostadsrättsföreningen Kvarngärdet gick dessutom i konkurs.

Billigare
För två ihopbyggda radhus med tillhörande garage, där två förskoleavdelningar med 30-talet barn inryms, har man fått betala en kallhyra på 320 000 kronor per år för de 345 kvadratmeterna. Dessutom har kostnader för värme, skötsel och underhåll samt lokalvård tillkommit och fördubblat utgifterna.
Nu när kommunen genom bostadsbolaget tar över lokalerna sjunker kallhyran till högst 270 000 kronor per år. Dessutom kommer kostnaderna för värme, vatten, skötsel och underhåll att sjunka med tiotusentals kronor, berättar Göran Jonsson, vd för Älvkarlebyhus.
- Vi har inte förhandlat ännu. Men det blir inte dyrare utan troligen ännu billigare då, säger han.
Både han och Anneli Freme tycker att kommunen betalat på tok för hög hyra till HSB och att det var ett dåligt kontrakt som skrevs i slutet av 80-talet. Kostnaden för varje radhus är 13 000 kronor per månad om man slår ut det, menar hon. Det ska jämföras med att de intilliggande radhusen kostar runt 6 000 kronor per månad.
Anneli Freme uppskattar förstås att utgifterna sjunker betydligt. Men hon gillar också att man kan få en närmare kontakt med fastighetsägaren när denne finns i samma kommun.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons