Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkans lokal totalförstördes

/

En kraftig brand utbröt i en industribyggnad vid Stora Enso under natten mot måndag. Lokalen som Håkan Erikssons företag hyr blev totalförstörd, och nu oroar han sig för stora förluster.

Annons

Det var strax efter midnatt som en stor brand utbröt i den 2 000 kvadratmeter stora industrilokalen vid Stora Enso.

Ett tjugotal brandmän från Skutskär, Gävle, Sandviken och Hedesunda kämpade hela natten med att få kontroll över lågorna, men räddningsarbetet försvårades dels av att det fanns svetsutrusning innehållande acetylen i lokalerna, dels brandens stora omfattning.

Först på måndag förmiddag var branden helt släckt.

Klockan halv två på natten blev ägaren av Renové i Skellefteå KB, Håkan Eriksson, uppringd i sitt hem i Västerbotten. Det är hans företag, som tillverkar tvätt- och diskmedelstabletter, som hyr den lokal som totalförstördes i branden.

– Min första reaktion var att jag blev rädd och skrämd, jag visste ju inte hur det hade gått till och undrade om det fanns någon i närheten.

Dagen efter branden beskriver Håkan Eriksson som ”snurrig”, och han berättar att han känner sig hjälplös. Verksamheten är liten, och skulle maskinen som tillverkar tabletterna vara förstörd finns inga pengar till en ny.

– Jag hoppas att det går att rädda någonting. Själva maskinen är ju nyckeln i verksamheten, och är den förstörd så handlar det om en förlust på åtminstone 350 000 kronor. Om vi måste köpa en ny rör det sig om betydligt mer, men vi hoppas att någon annan kanske har en maskin som vi kan hyra, säger han.

Enligt Conny Lundholm, vd på Skutskärs Industriservice AB som äger byggnaden, är det bara lokalen på 15 x 5 meter som hyrs av Renové i Skellefteå KB som blivit totalt utbränd.

De närliggande lokalerna har klarat sig så när som på lättare vattenskador efter släckningsarbetet.

De anställda på de cirka femton andra företagen som hyr lokaler i byggnaden är, enligt Conny Lundholm, redan tillbaka på jobbet.

Lokalen som totalförstördes tror han kommer att ta ett halvår att sanera och reparera. Tills dess är Renové i Skellefteå KB välkomna att flytta in i en annan tom lokal på området, säger han.

Ingen person ska ha skadats i samband med branden, och det ska inte heller ha varit risk för spridning.

Det finns i nuläget ingen misstanke om brott.

På måndagseftermiddagen var det ännu oklart hur branden uppstått.

Polisens tekniker i Uppsala kommer tillsammans med brandutredaren att göra en teknisk undersökning i dag, om inte lokalen fortfarande är för varm, eller något annat akut händer.

Mer läsning

Annons