Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får kropp och knopp motion

/

Lennart Wassberg är nöjd med Fyrklöverns nya träningsrum.
– Jag har provat den nya benpressen. Den var bra.

Annons

Lennart Wassberg har MS och motar sjukdomen med träning en gång i veckan. Nu kan han och alla andra som tränar inom kommunens rehabilitering glädja sig åt ett nytt gym med nya redskap på servicehuset Fyrklövern.

– Jag tror att det blir jättebra, säger Kjell Krieg, sjukgymnast.

Tack vare att han fått en kollega och att kommunen fått statliga pengar har de kunnat öppna gymmet Kraftkällan. För de 40 000 kronor som de har fått har de kunnat köpa en ny barr att gåträna med, en benpress och en cykel där man sitter i en stol och trampar.

Tre dagar i veckan ska gymmet ha öppet för de som bor hemma och på Fyrklövern, har fyllt 65 och är ordinerade träning efter till exempel en stroke. På förmiddagarna är det fysisk träning med maskiner och redskap som gäller, på eftermiddagarna får knoppen sitt med tv-spel och studiecirklar. Kvällstid ska hemtjänstpersonal kunna köra ett träningspass är det tänkt.

På invigningen var det trångt i salen, men det fanns ändå plats att testa redskapen. Vid ribbstolen konstaterar Lennart Wassberg att han skulle byta till det tuffare röda gummibandet. Han har tränat varje vecka i tre år, först två gånger i veckan på Tallmon och nu en gång i veckan. Med rätt träning håller han sin MS i schack och han tror att det blir bra på den nya Kraftkällan.

Bakom har Stig-Erik Carlsson gjort sig redo för en barrpromenad. Diabetes har tvingat honom att amputera vänster ben vid knäet och han gåtränar med protesen medan Sune Jansson tittar på.

Längst ner sitter Britt Eriksson med ryggen mot salen och vevar en av maskinerna. Också hon tränar en gång i veckan. Armarna ska byggas upp igen efter flera frakturer. Hon tycker inte att hon märker just något resultat av träningen, men gillar den ändå.

– Jag vill gå hit flera gånger i veckan.

Mer läsning

Annons