Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD kan pröva urspårad fest

De fem ungdomar som i mars 2010 arrangerade en fest som spårade ur i Skutskär kan få prövningstillstånd i Högsta domstolen. Männen dömdes i hovrätten för brott mot ordningslagen och har överklagat domen.

Annons

Det var för två år sedan som ett stort antal poliser fick åka till Skutskär för att avbryta en fest där 500 personer bjudits in till Folkets hus lokal som rymmer knappt 300. Många av festdeltagarna var kraftigt berusade och hade för lite kläder med tanke på att termometern ute visade 20 minusgrader. Polisen fick sätta in flera patruller för att leta efter personer ute i kylan.

De fem arrangörerna åtalades misstänkta för att ha ordnat en offentlig tillställning utan att ansöka om tillstånd. Tingsrätten friade de unga männen, men hovrätten gjorde en annan bedömning och dömde samtliga till dagsböter för brott mot ordningslagen.

Alla fem män har överklagat domen till Högsta domstolen som nu begärt in synpunkter från Riksåklagaren, RÅ.

– Riksåklagaren tycker att hovrättens dom var riktig, men vi motsätter oss inte att de tar upp ärendet för prövning, säger byråchef My Hedström på RÅ.

I dag finns inga färska prejudikat vad gäller gränsen mellan offentliga och enskilda tillställningar. Därför tycker RÅ att det finns ett värde i att Högsta domstolen uttalar sig kring gränsdragningen.

En 19-årig man som lämnade festen innan polisen ingrep frös ihjäl på vägen hem, något som dock inte rört målet mot de fem arrangörerna.

Mer läsning

Annons