Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husköpet förvandlades till en riktig mardröm

/
  • Minna och Sara Hedjilou besöker resterna av sitt hus. På utsidan är det falurött, bara den sotade ytter­dörren avslöjar dess svartbrända inre.
  • Inuti huset är allt svartbränt och förkolnat.

Kalle Ankas jul höll på som bäst i tv-rutan när Skutskärsfamiljen Hedjilous nya hem stod i lågor. Huset var oförsäkrat och nu har husköpet förvandlats till en mardröm för familjen.

Annons

– Det här har gjort oss väldigt illa, jag vet inte vad vi ska göra, säger Sara Hedjilou.

Hon och dottern Minna Hedjilou visar GD runt i resterna av hemmet. På utsidan är det fortfarande falurött, men inuti är allt svartbränt och förkolnat. Efter julhelgen hade familjen tänkt flytta in. Nu får de bo kvar i lägenheten hos Älvkarlebyhus. Där står bara deras sängar, resten av möblerna slukades av elden.

– Vi hade gjort i ordning allt. Golven var slipade, väggarna målade och jag hade till och med hängt upp gardiner i fönstren, berättar Sara Hedjilou.

I två månader har hon och hennes man David åkt till huset efter jobbet och arbetat med att renovera det.

Huset är ett dödsbo som arvtagaren sålde till dem för 700 000 kronor. Som egenföretagare har David svårt att få lån hos banken och han har därför fått låna pengarna av vänner i stället. Enligt familjen missförstod de när de själva skulle ordna försäkring på huset.

– Pappa trodde att vi skulle försäkra det först när vi fick lagfarten. Det är vårt första hus och vi har fått väldigt lite information om vad det är som gäller, säger Minna.

Malin Jansson är den mäklare på Svensk Fastighetsförmedlig i Skutskär som skötte försäljningen av huset. Hon berättar att hon som vanligt fört minnesanteckningar över alla möten med David Hedjilou. I köpeavtalet står det att det är upp till honom som köpare att försäkra huset vid tillträde.

– Jag har flera gånger förklarat för honom att han måste försäkra huset vid tillträdet och att det är han som har besiktningsansvaret, säger Malin Jansson.

Sara Hedjilou berättar att familjen inte tog dit någon besiktningsman för att titta på huset. Enligt polisen är det troligen ett elfel som orsakat branden. Det enda familjen kan hoppas på är att felet är dolt för i så fall är det säljaren som får stå för kostnaden. Själva har de inga pengar kvar att renovera det för.

– Arvtagaren har inte berättat för oss om att det fanns något elfel i huset, säger Minna.

Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund, säger att det alltid är köparen som ska se till att huset är försäkrat när de får tillträde. Han känner med familjen och tröstar med att den slumrande bysolidariteten kan väckas till liv vid personliga katastrofer som den här.

– Jag har inga siffror på det, men min uppfattning är att det är oerhört ovanligt att hus inte är försäkrade i Sverige. Men i min hemby hände just det här och då gick grannarna ihop och samlade pengar till den drabbade familjen, berättar Ulf Stenberg.

Mer läsning

Annons