Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karolinerna intog Marma

/
  • Krutröken låg tung över Marma läger i går när karolinerna drabbade samman med tillresta 1700-talsentusiaster från Ryssland.
  • Ryssarna som krigade i Marma i går. Även norrmän och finländare fanns på plats.
  • Det är viktigt att allt är genuint och görs som det gjordes då i en karolineruniform. Många tusenlappar går åt för den som vill ha en.
  • Per-Åke Jeansson, Carl Hedström och Charlie Jeansson har sovit i 1700-talstält på natten. De har dock fuskat lite med moderna sovsäckar för att slippa sova direkt på backen.
  • Gårdagen bjöd även på en uniformsutställning med svenska uniformer från 30-åriga kriget till i dag. Denna uniform ska enligt Carl Hedström vara från tidigt 1800-tal.

Krutrök, kanoner och ett 70-tal män som drabbade samman i ett 1700-talsslag mot ryssarna. I går var det karolinsk generalmönstring i Marma. Tillresta ryssar och norrmän krigade mot svenska karoliner.

Annons

Det smäller ordentligt bland tallarna i Marma läger. Det luktar krut och skog.

Vid några tält står en kvinna och steker strömming över öppen eld i sällskap av en man i karolineruniform och två allmogeklädda män.

Det kunde ha varit en inspelning av en kostymfilm eller ett rollspel med 1700-talstema. Men det är karolinernas årliga generalmönstring som i år slagit läger i Marma.

Gästrike militärhistoriska förening är värd.

– Vi återupplever hur det var 1719 när ryssarna brände och härjade här längs den svenska kusten. Det är väldigt noga med att allt är historiskt korrekt; material och hur man gjorde saker. Men det brukar inte vara så många som dör. Nån stukad tumme blir det som värst, säger Carl Hedström i Norrtelge Compagnie.

Viljan att åka runt och leva fältliv som på 1700-talet bottnar i ett genuint historieintresse, säger han.

– Lite grand vill man hålla historien vid liv. Karl XII:s tid var en tid då allt förändrades. Sen finns det också en romantisering kring den här tiden, men vi vill visa vilket helvete det i mångt och mycket också var. Det har dessutom blivit något slags hjältemyt kring Karl XII, som inte riktigt stämmer. Vi vill ta tillbaka honom från nazisterna, som skapat en egen bild. Karl XII var en begåvad administratör, men en riktig buse i krig, säger Carl Hedström.

Tillsammans med familjen Jeansson, även de från Norrtälje, har han slagit läger i Marma.

– Det enda riktigt bra som Karl XII gjorde var att ta kåldolmen till Sverige. Jag tycker att det är lite lustigt att han är så hyllad av nazisterna och rasisterna för han var väldigt öppen mot andra folk och nyfiken på andra kulturer, säger Marita Jeansson, som till vardags jobbar med IT på bank, bortifrån grytorna.

– Ja, och dessutom var han sannolikt gay också, det verkar inte nazisterna ha fattat heller. Karl XII var ju vidsynt, tvärtemot dem, replikerar Carl Hedström.

I natt har sällskapet sovit i 1700-talstält, men de har faktiskt fuskat med sovsäck för att slippa att sova direkt på backen, avslöjar Carl Hedström med små bokstäver.

Han är pensionär och det kanske är tur. För det är mycket att stå i som karolin.

Varje år är det en tre, fyra händelser eller träffar i Sverige som kräver en och annan karolin på plats.

Sedan är det dessutom evenemang som Schwedenfest i tyska Wismar eller en drabbning i självaste Narva i Estland.

– Vi har även varit med i Antikrundan. Och sen i sommar är det 1700-talsveckan i Norrtälje, säger Per-Åke Jeansson.

Och då och då ska det skjutas en högtidlig salut någonstans på karolinerkartan. Ett sånt tillfälle kan vara den 30 november. Kåldolmens dag.

Bland träden drabbar karolinerna samman med ryssarna och åskådarna sveps in i krutdimman.

I en av uniformerna står Bengt Björn från Gävle. Han har varit karolin i fem år. Uniformen syr kunniga föreningskamrater.

Dyrt blir det. Ungefär 15 000 kronor, säger han.

För det skulle man också få en semestervecka utomlands med familjen. Är det här verkligen roligare, undrar jag.

– Ja, jo... faktiskt. Fast det kanske jag inte vågar säga hemma. Hemma kostar uniformen 1 500, säger han och skrattar.

Mer läsning

Annons