Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill se analys före byggstart

Gärna investering, men först en ordentlig analys. Älvkarleby kommun har dragit öronen åt sig när det gäller kinesiska investeringar vid Dragon Gate.

Annons

– Vi har lärt oss en del av den här resan. Vi vill att den nya intressenten ska veta vilka regler som gäller innan han startar, säger Tommy Jakobsson, S, ordförande i samhällsbyggarnämnden i Älvkarleby.

På sitt senaste möte beslutade nämnden att frågan om en ny detaljplan för området måste avgöras av kommunfullmäktige och föregås av en analys av hela projektet.

Bakgrunden är att en ny kinesisk investerare vill köpa mark mittemot Dragon Gate för att bygga lyxhotell, konferensanläggning och företagshotell.

Den här gången ställer kommunen krav innan man är beredd att påbörja detaljplanearbetet.

– Dels vill vi vänta tills vi ser att man får igång hotellet på Dragon Gate och att det finns underlag för det. Det har ju ännu inte öppnat. Dels vill vi se en affärsplan som visar att det finns underlag för ytterligare ett lyxhotell, säger Tommy Jakobsson.

Han har träffat en företrädare för det kinesiska företaget.

– Det var en affärsman som verkade seriös och vill etablera sig här. Men han blev djupt besviken när han fick höra att det kan ta ett år innan detaljplanen är klar. Helst hade han nog velat börja bygga i morgon, säger Tommy Jakobsson.

Kravet på att det ska finnas en utarbetad affärsplan kommer inte att sinka en eventuell investering ytterligare, menar han:

– En sådan har kineserna kanske redan i bakfickan. Det skulle jag ha om jag tänkte investera många miljoner i ett lyxhotell, säger Tommy Jakobsson.

Under de år då bygget av Dragon Gate har pågått har myndigheterna gång på gång upptäckt att de kinesiska företagen struntat i svenska lagar. För att förebygga att något liknande ska inträffa i framtiden funderar Älvkarleby kommun på att söka pengar hos regionförbundet för att anställa en konsult med uppgift att hålla i kontakterna mellan det kinesiska företaget och de svenska myndigheterna.

– Vi har inte fått någon sådan ansökan ännu, men vi har sagt att vi kan tänka oss ett sådant projekt. Den här investeringen är naturligtvis väldigt intressant för Älvkarleby om den lyckas, men Älvkarleby är en liten kommun och kan behöva stöttning, säger Tommy Åhker, regionförbundet Uppsala län.

Mer läsning

Annons