Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namninsamling för vaktmästaren

/
  • Foto: LASSE WIGERT Omtyckt. Vaktmästaren Stefan Andersson vill barnen på Jungfruholmen ha kvar.

SKUTSKÄRVaktmästaren Stefan Andersson är en mycket populär figur bland eleverna vid Jungfruholmens skola.Hela 250 barn, föräldrar och personal har skrivit på en namninsamling för att få behålla honom vid skolan när kommunen gör en omorganisation.

Annons
- Visst kändes det konstigt att få ett sånt stöd. Man blev paff, säger en rörd Stefan Andersson, omgiven av eleverna på fritids.
Alltsedan skolan byggdes och satte igång 1989 har han funnits på plats som en stöttepelare och fixare av det mesta. Fritidspedagog Marja-Lena talar med värme om hur han snabbt tar en stege och klättrar upp på taket när det hamnar bollar där.
Han har varit tillgänglig och skött värme, ventilation och liknande på skolan, parallellt med liknande tjänster vid andra kommunala institutioner som biblioteket och brandstationen.

Samordning
Grunden till den lyckade namninsamlingen, som ändå ska ha uppstått spontant på skolan, är att kommunen utreder en samordnad fastighetsförvaltning mellan tekniska förvaltningen och Älvkarlebyhus. Där ska vaktmästarna arbeta åt bostadsbolaget. Förslaget har gått ut på remiss till de olika nämnderna och kommunfullmäktige ska ta beslut senare i år.
Flera remissinstanser är rädda att samordningen ska leda till en försämrad vaktmästarservice. Men de motsätter sig ändå inte idén. Barn- och utbildningsnämnden vill få pengar att skapa tre egna vaktmästartjänster.
Stefan Andersson har själv inget emot att arbeta åt Älvkarlebyhus. Men vid Jungfruholmens skola är man orolig att han får för mycket andra arbetsuppgifter då så att han inte hinner vara lika mycket på skolan i framtiden.
- Barnen tror nästan att jag ska få sparken och försvinna. Men det är inte helt säkert att det blir en omorganisation ens, säger han.
Åren på skolan har varit mycket stimulerande. Han har en bra kontakt med barnen, även på fritiden då han är engagerad inom idrottsrörelsen.
Barn- och utbildningschefen Kerstin Brannerydh vill helst behålla vaktmästarna vid skolorna och har stridit för det.
- De är viktiga på skolan. Vi har kämpat för det här systemet ett tag och det har varit mycket känslor. Det är en stor fördel att ha män på skolorna också eftersom det är många kvinnor i dag, menar hon.
Om namninsamlingen får någon verkan får kommunfullmäktige avgöra.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons