Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till Dragon Gate II

(Ny version 24/8) Det blir inget Dragon Gate II. Älvkarleby kommun sa nej i går.

– Först vill vi se att den första etappen kommer igång ordentligt, säger Tommy Jakobsson, S.

Annons

Dragongate International Group AB vill bygga ett Dragon Gate II precis öster om den nuvarande anläggningen. Det rör sig bland annat om ett nytt hotell, ett tempel och en grupp pagoder – buddhistiska tornbyggnader.

Men samhällsbyggnadsnämnden i Älvkarleby sa i går nej till att inleda en detaljplaneprocess.
– Vi tycker att underlaget är undermåligt. Enligt ansökan är det samma koncept som det första Dragon Gate som vi inte tycker har fungerat så bra med tanke på att hotellet inte öppnat än, säger nämndordföranden Tommy Jakobsson.

Kan ni alltså ändra er om de kommer in med utförligare underlag?
– Först vill vi se hur den första etappen fungerar. Sedan vill vi även veta mer om den ekonomiska bärigheten i Dragon Gate II. Värsta scenariot är att de bygger en anläggning som inte går runt och sedan överger den. Vi vill känna oss säkra på att det inte händer.

Miljöpartiet och Kommunens Väl tycker däremot att Dragon Gate II borde få en chans. De reserverade sig mot gårdagens beslut.
– Jag ser det här som en stor möjlighet som på sikt kan ge fler arbetstillfällen, ökade skatteintäkter och locka hit turister. Som den lilla kommun vi är borde vi vara glada över att företag vill etablera sig här. Nu kanske de väljer någon annan kommun, säger Ola Lindberg, MP.

Bakom den första etappen stod den kinesiske affärsmannen Jingchun Li som blivit förmögen på att tillverka myggmedel. Investerarna bakom den nya etappen heter Xuting Cai och Jifeng Wang och bor, precis som Jingchun Li, i Zhejiangprovinsen på Kinas östkust.

Xuting Cai brukade leverera pappersförpackningar till Jingchun Lis myggmedelsföretag, berättar Kenny Li, chef för Dragon Gate.
– Så de känner varandra bra, säger Kenny Li som hjälper de nya investerarna i kontakterna med kommunen.

Han hade i går ännu inte hunnit meddela investerarna vilket beslut kommunen fattat.
– Men jag tycker ändå inte att det ser helt negativt ut. Vi har diskuterat mycket med kommunen. Jag kan förstå att de vill se att den första etappen fungerar först, säger han.

Det nuvarande hotellet stod i princip färdigbyggt för fyra år sedan, men strul med brandlarm och sprinklersystem har försenat öppnandet. De delarna ska nu vara åtgärdade, enligt Kenny Li. I stället har det nu uppdagats att värmesystemet måste bytas ut i sin helhet, vilket beräknas ta ytterligare ett halvår.

Mer läsning

Annons